Депутати спориха и се караха за промените в Закона за енергетиката (видео)

  • 09 юли 2015 18:15

  • 1592
  • 1
Депутати спориха и се караха за промените в Закона за енергетиката (видео)
©

Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР съвместно с Комисията по енергетика проведе заседание, предаде репортер на Novini.bg.

Обсъдени и приети на първо гласуване баха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, № 554-01-124, внесен от Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, Валентин Николов, Александър Ненков и Законопроект за допълнение на Закона за енергетиката, № 554-01-126, внесен от Димитър Танев, Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, Найден Зеленогорски. И двата законопроекта получиха одобрение от народните представители. На съвместното заседание присъстваха министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, синдикати и работодатели, експерти и представители на ВЕИ производителите.

По време на комисията стана ясно, че представителите на ВЕИ сектора не са присъствали на срещата при министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а предлаганите промени касаят именно тях. Министър Петкова представи пред депутати законопроеката като обясни, че Министерството на енергетиката подкрепя предлаганите промени, защото те ще решат да бъде свит дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), да се стигне до балансиране на системата и да се върви към либерализиране на пазара на електроенергията.

Някой от измененията целят да се даде възможност на НЕК да изкупува от ВЕИ производителите електроенергия над гарантираната на преференциални цени. Друга предвидена законова възможност е тази, при която КЕВР сама да прави анализ и ако сама прецени да определи индивидуални цени за производителите на електрическа енергия от ВЕИ.

Не може да подкрепим предлаганите промени, заявиха от БСП, а депутатът Таско Ерменков предупреди: „Да не вземем да ѝ отрежем главата на българската енергетика". Народният представител от ДПС Рамадан Аталай,също заяви, че движението няма да подкрепи така предлаганите промени, "защото те са изготвени на седянка, където вие сте се уточнявали някакви неща. Не ни карайте да приемаме едни решения, въз основа на които утре ще се срамуваме като народни представители", бе категоричен Аталай

Реформаторите не можаха да се обединят по между си. Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на застана твърдо зад промените, а съпартиецът му Станислав Иванов заяви, че:  „Този законопроект може да се превърне в един некролог за българската енергетика". АБВ се въздържаха, докато Магдалена Ташева от "Атака" подкрепи законопроекта.

"Тези промени могат да възстановят тежко болния организъм на българската енергетика", е убеден съпредседателят на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. „Трябва да се държи сметка на оцеляването на енергетиката, а не на това да продължават печалбите и ограбването. Подкрепяме законопроекта, това е правилната посока", отсече Симеонов.

Въпреки критиките народните избраници и от двете парламентарни комисии приеха на първо четене написаните промени в Закона за енергетика, които ще свият "дупката" в НЕК и ще помогнат на КЕВР да предложи по-малко увеличение на цената на тока от 1 август.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.10 | 08:57

1
Да не стане така:Законът ще свие дупката в НЕК, но ще отвори дупката в джоба на гражданите!

Добави коментар

Водещи новини