Юнкер: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната

  • 08 юли 2015 07:11

  • 4373
  • 4
Юнкер: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС. Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер. Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи, пише БТА.

Въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция, заяви Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, цитиран от ТАСС. Преструктурирането на дълговете на Гърция може да бъда разгледано през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за помощ на Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), каза той. Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер.

Гърция настоява да бъдат опростени до 30 процента от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 милиарда евро - над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4373 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КИРИЛ

2015.07.09 | 13:16

4
НЯМА НИЩО ПО ДОБРО ДА СЕ ВСЛУШАМЕ В ГЛАСА НА ВЕЛИКИЯ ХЕЛМУТ КОЛ!
Преял грък

2015.07.09 | 13:16

3
А бе кон боб яде ли?!

2015.07.08 | 22:14

2
А аз мога ли да настоявам за 30% опростяване на моя дълг или трябва да съм грък.Аиде може ли вече да гледам как тия стават за кашмер.
Юнкер пендел

2015.07.08 | 22:14

1
Тази грешка, резултат от содомитско кръвосмешение - Юнкер, защо си мисли, че притежава Гърция и може да нарежда? Много на сериозно се взеха тези педали.

Добави коментар

Водещи новини