Русия спря тока на Източна Украйна

  • 08 юли 2015 06:43

  • 2532
  • 1
Русия спря тока на Източна Украйна
©

Украинските власти обявиха, че Русия е прекъснала доставките си на електричество за територии в Източна Украйна, които са под контрола на проруските сепаратисти. Причината са неплатени сметки, предаде БТА.

„Водихме плодотворни преговори с руснаците. Четири електропровода към територията извън нашия контрол бяха прекъснати“, заяви украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин. Той посочи, че месечната сметка за тези доставки възлиза на 300 млн. гривни (12 млн. евро) и досега не е била плащана.

Русия не коментира тази информация, която би могла да е знак за отстъпление на Кремъл спрямо проекта „Новороссия“ – искано от сепаратистите териториално обединение на областите в Южна и Източна Украйна, водени от Донецка и Луганска област.

Съобщението идва в момент, когато в Минск заседава Контактната група за Украйна, съставена от представители на Киев, Москва, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и проруските сепаратисти. Целта на новия кръг преговори е придвижване напред на мирния процес в източната част на страната, където в конфликта от април 2014 г. са загинали над 6500 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
прогноза

2015.07.12 | 20:19

1
Скоро Русия ще спре всякакви доставки за марионетното правителство на Украйна.Нека НпО-та на сорос или сащ да дават пари на тези военнопрестъпници.

Добави коментар

Водещи новини