Жълт код за опасни горещини в 23 области днес

  • 08 юли 2015 06:38

  • 3059
  • 0
Жълт код за опасни горещини в 23 области днес
©

Жълт код за опасно високи температури е обявен в 23 области в страната за сряда, 8 юли, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, цитирана от БТА.

Очакваните температури ще са в интервал между 33 и 38 градуса.

Горещата вълна ще обхване всички областни от Западна и Централна България. Изключение правят областите в Източна България – Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Търговище.

Вятърът временно ще се ориентира от югоизток и ще бъде слаб. В планините ще е слънчево, след обяд на места с незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток.

По Черноморието ще бъде слънчево и топло. Максималните температури ще са между 27° и 30°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 23°-25°.

Заради високите температури Столичната община организира раздаване на минерална вода, съобщиха от пресцентъра ѝ. От 12:00 ч. минерална вода ще бъде раздавана на два пункта пред езерото „Ариана“ на Орлов мост и на площад „Света Неделя“.

На 9 и 10 юли от 12:00 ч. ще се раздава вода и пред Женския пазар на ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Стефан Стамболов“. Минералната вода ще се раздава до изчерпване на количеството.

Времето е горещо в целия Балкански полуостров, бяха обявени различни кодове за опасно време. В Северозападна и в Източна Сърбия, по границата ѝ с България, бе обявен червен код за много високи температури и горещо време. Червен код е обявен и за части от Хърватия, Словения, Словакия, както и за цялата територия на Унгария. Оранжев код за високи температури е обявен за Черна гора, Босна и Херцеговина, а жълт код за по-голямата част от Румъния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини