Икономисти призоваха Меркел да промени курса си по гръцката криза

  • 07 юли 2015 21:43

  • 3491
  • 6
Икономисти призоваха Меркел да промени курса си по гръцката криза
© Getty Images/Guliver

Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се да промени политическия си курс и да спре налагането на гръцкия народ на безкрайни строги икономии, предаде Ройтерс.

Те направиха това в открито писмо, публикувано днес във водещи европейски издания.

"Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването", написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник "Тагесшпигел", цитира БТА.

"В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка", пише още в документа. Писмото ще бъде публикувано и във френския вестник "Монд", както и в английските "Гардиън" и "Нейшън".

"За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят".

Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство, са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция.

"Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света", се казва в документа.

"Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред", допълват икономистите.

Последвайте канала на

3491 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
смех на парцали

2015.07.08 | 16:14

6
всички до един ЕВРЕИ икономисти.Защо евреите не опростят задълженията на другите към тях а винаги искат обратното(пример България опрости дълга си от 2 милиарда долара тогава към Ирак окупиран от сащ и наложеното марионетно правителство).
...

2015.07.08 | 13:37

5
Лесно се дават съвети, ама кой ще плаща, никой от тези видни икономисти не казва.

2015.07.08 | 12:21

2
Ще плаща Германия.Има още да връща от Втората световна война!Как и опростиха нейните борчове и икономиката и дръпна напред?

2015.07.08 | 13:37

4
да вземат тъпите икономистчета да дават пари на гърция тогава, щото сега германия ще духа супата че е давала млрд на гърция и ще пие една студена вода за високомерието на гърците дето са свикнали да получават балите с пари и да ги издържат

2015.07.08 | 12:21

1
Нали германците искат да купуват гръцки острови!?!

2015.07.08 | 13:36

3
Гърците ще спечелят ! Няма да живеят 5 пъти по- добре от тъпите българи , които търпят ТИКВАТА , а 10 пъти ! Българииии , лапайте масура и тръгвайте към гробищата с тоя Борисов ! IDIOTI и РОБИ СТЕ ! Да живее свободна и демократична ГЪРЦИЯ !

Добави коментар

Водещи новини