Нови правила бутат измамниците в застраховането

  • 07 юли 2015 20:22

  • 1960
  • 0
Нови правила бутат измамниците в застраховането
©

Въвеждат се нови правила, които ще премахнат редица измамници в застраховането. Това ще стане, след като парламентът приеме подготвения от КФН нов кодекс за застраховането, който беше пуснат за обществено обсъждане от МФ, пише в. "Стандарт".

Един от проблемите, които ще бъдат решени, е с посредниците - измамници. В практиката имаше случаи, при които посредници продават полици, но не уведомяват за това застрахователя, а задържат платените пари за себе си. А когато се стигне до плащане на обезщетение от застрахователя, казват, че такава полица при тях въобще няма и съответно не дължат нищо.

В проекта за нов кодекс изрично се посочва, че когато посредник продава полица се счита, че платената по нея вноска е получена от самия застраховател. Така застрахователят няма да може да откаже плащане на обезщетение с обясненията, че не знае за полицата и не е получил вноските по нея.

Освен това се въвежда изискване всеки ден посредникът да дава информация на застрахователя по електронна поща за всички получени премии по полиците. Самите премии пък трябва да се превеждат от посредника на застрахователя в 30 дневен срок след плащането им. Като за задължителните полици "Гражданска отговорност" и "Злополука" срокът е 5 дни.

Застрахователят пък ще има право да прави проверки в посредника, за да следи дали той изпълнява тези свои задължения.

С новия кодекс от пазара ще бъдат премахнати още един тип измамници. В момента има хора, които предлагат услугите си на пострадали от катастрофи - да водят от тяхно име дела за да получат по-големи обезщетения. За целта те искат пълномощно да представляват пострадалия и да получат обезщетението от негово име.

Но има случаи, при които тези хора мамят самите пострадали като не им предават цялото обезщетение, което изплаща застрахователя. Затова в новия кодекс ще се въведе изискване упълномощаването за получаване на обезщетение да става с нотариална заверка на подписите, като в пълномощното се съдържа текст, че ползвателят е уведомен, че има право лично да получи парите.

Въвежда се и задължение за застрахователя да уведоми изрично и писмено пострадалия, за когото се отнася плащането, за точния размер на сумата, изплатена на неговия представител.

Последвайте канала на

1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини