НИМ дарява 5 икони на параклиса над Сопот

  • 07 юли 2015 19:50

  • 1520
  • 0
НИМ дарява 5 икони на параклиса над Сопот
©

Националният исторически музей се е присъединил към инициативата на министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко да бъдат дарени икони на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж миналата седмица.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Дарението на НИМ за параклиса над Сопот включва иконите "Възнесение Христово", "Св.Троица", "Архангелски събор", "Дейсис Христос Пантократор със Св.Богородица и Св.Йоан Кръстител", както и икона на небесния покровител на българския народ - Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Те са канонично изписани от иконописците Красимира Гълъбова и Ангел Благоев.

Министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко лично ще предаде иконата на Св. Георги за параклиса при предстоящото си посещение в Сопот в четвъртък. В същия този ден сопотчани ще получат и петте икони, които даряват от НИМ за техния параклис "Св. Георги".

Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рожденият ден на Патриарха на българската литература. Министър Рашидов е поканен в Сопот да връчи официално и Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.

Последвайте канала на

1520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини