Комисията за промени в Конституцията не прие предложенията на ГЕРБ, РБ и ПФ (видео)

  • 07 юли 2015 17:45

  • 1660
  • 4
Комисията за промени в Конституцията не прие предложенията на ГЕРБ, РБ и ПФ (видео)
©

Днес се проведе заседание на временната комисия за промяна на конституцията, предаде репортер на Novini.bg.

Законопроектът предложен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт бе отхвърлен. Петима депутати гласуваха "за", шест бяха "против", а един гласува "въздържал се". Така проектът не бе приет. Трябва да се отбележи, че от заседанието отсъстваха представители на РБ и ПФ.

Против гласуваха депутатите от БСП-Лява България, ДПС, "Атака" и АБВ. Социалистите заявиха, че предложения законопроект няма да доведе до реални реформи в съдебната система. Ще се създаде един удобен Висш съдебен съвет, който ще бъде изцяло зависим от политическата система и политиците, допълниха червените. От БСП се обявиха и твърдо против намаляването на мандата на ВСС от 5 на 4 години. Според тях предлаганите промени са противоречиви и не са в състояние да решат проблемите в съдебната система.

ДПС подчертаха, че инициативата за промяна на Конституцията е добра, но конкретно представените предложения не убеждават, че ще се проведат демократични реформи. В ДПС не са убедени, че обикновено Народно събрание може да осъществи промените в Конституцията.

Явор Нотев от "Атака" заяви, че това е поредния опит да се строи сграда без основи. Започва се от покрива и се заблуждават българските граждани, че се извършват реални реформи, каза той. "Атака" смятат, че промените трябва да започнат от устройствените закони - НПК и ГПК.

От АБВ също категорично отказаха да подкрепят предложенията на вносителите. Обикновено НС не може да извърши промените в Конституцията. Не трябва да се намалява мандатът на ВСС, заявиха хората на Георги Първанов.

От ПФ и РБ обявиха, че застават зад внесения законопроект. Промените трябва да влязат в пленарна зала и да се приемат на първо четене, за да може между първо и второ четене да се направят нужните корекции, разясниха те.

На заседанието присъства и правосъдният министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Той заяви, че законопроекта ще влезе в зала. Очаквам да се проведат дебати. Не чух нито един аргумент по същество. Дебатът беше чисто политическо разиграване, категоричен беше той. На въпрос дали ще си подаде оставката, заради липсата на подкрепа за внесените промени, Иванов заяви: Нека изчакаме и да видим как ще протекат разискванията в пленарна зала. Българските граждани искат реформа съдебната система. Няма значение кой ще е министър, тази реформа ще се състои, обяви министърът на правосъдието.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1660 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.08 | 14:15

4
хахахахаха така им се пада на гнусните кypви ГРОБ "патриотичните" фесове и деформаторите
Иван

2015.07.08 | 13:40

3
Знаете ли кои са РБ? Това е малкото ДПС. А знаете ли кой се крие зад РБ? Турците Касим Дал и Корман Исмаилов + сините крадци на прехода. Даже има и жълти крадци от НДСВ, кат Меглена Кунева.

2015.07.08 | 13:40

2
IZOSTANAHME SVETLINNI GODINI MISLETE S GLAVITE SI HORA
Герберастки мутри

2015.07.08 | 13:39

1
Че те искат да променят конституцията в тяхна полза, за да им обслужва техните интереси, как да стане. Трябва всички да се вдигнат на бунт и да не позволят този позор. ДПС също искат да се променя конституцията, но да се турцизира колкото се може повече и основен език да стане турски, а етническите партии да са легални, защото сега не са легални по конституция.

Добави коментар

Водещи новини