Класически български филмови плакати намериха място в IMDB

  • 07 юли 2015 16:18

  • 1406
  • 0
Класически български филмови плакати намериха място в IMDB
©

140 български филма в най-голямата онлайн енциклопедия за кино The Internet Movie Database (imdb.com) бяха илюстрирани с оригиналните им плакати. Дигитализирането им е по инициатива на режисьора Георги Дюлгеров, който вече две десетилетия и по собствено желание попълва информация за българско кино в международния сайт.

Плакатите на класически ленти като "Опасен чар", "Любимец 13", "Оркестър без име" и други са дело на известни български художници и са ценни образци в своя жанр. За разлика от публикуването на английски синопсиси към филмите за прикачването на визуален материал в IMDB се заплаща такса. Затова начинанието е подпомогнато от Столичната община и продуцентската къща "Скрийнинг имоушънс". Най-трудната част обаче е била намирането и събирането им, научи "Дневник" от режисьора.

Днес в сайта на IMDb има информация за над 800 български филми от всички жанрове – игрални, анимационни, документални, научнопопулярни. Общо енциклопедията съдържа информация за над 3.3 млн. заглавия и 6.5 млн. личности, като се ползва и от професионалисти, и от зрители. Над 60 млн. потребители имат регистрация в сайта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини