Във Вселената може да има милиони скрити черни дупки

  • 07 юли 2015 14:45

  • 2485
  • 2
Във Вселената може да има милиони скрити черни дупки
©

Наличието на черни дупки във Вселената не е нищо ново, но нови открития на учените от NASA подсказват, че мистериозните космически обекти може да са много повече, отколкото се предполагаше досега. Всъщност те могат да се окажат милиони, пише dnevnik.bg.

"Благодарение на NuSTAR за пръв път можем да идентифицираме тези скрити чудовища, които се очакваше да съществуват, но не можехме да видим, защото бяха заобиколени от материал. Досега сме засекли само пет от тези супермасивни черни дупки, но когато мащабираме резултатите върху цялата вселена, тогава броят им става огромен и е в съответствие с това, което бихме очаквали да видим", коментира Джордж Лансбъри от университета "Дърам", който е и в екипа от учени на NASA.

Най-големите и "лоши" черни дупки са "скрити" от дебели слоеве газ и прах. Това ги прави много трудни за наблюдение, Новият апарат NuSTAR на NASA може да преодолява тези прегради благодарение на силно чувствителния си сензор за рентгенови лъчи, които черните дупки излъчват.

Първоначално учените са анализирали девет галактики, които отговарят на условията за наличие на супермасивни черни дупки. В пет от тях наистина са открити такива и се оказва, че те са по-активни от очакваното. Черните дупки поглъщат огромно количество от заобикалящия ги материал. Целта на учените е чрез NuSTAR да изучат по-детайлно черните дупки с идеята да разберат защо само някои от тях са скрити и какви са разликите между супермасивните и "обикновените" черни дупки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2485 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.31 | 12:55

2
И В БЪЛГАРИЯ ИМА НЯКОЛКО ТАКИВА ЧЕРНИ БЕЗДЪННИ ДУПКИ .НЗОК-ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ--ОБРАЗОВАНИЕ---ФОНД БЕДСТВИЯ И АВАРИИ--ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА----БЮДЖЕТ 2015-2016-2017.......2022.--И ДРУГИ
aa

2015.07.08 | 15:21

1
glupak

Добави коментар

Водещи новини