Световната банка: 20% от българите с нисък доход нямат достъп до здравни грижи (видео)

  • 07 юли 2015 13:46

  • 2143
  • 0
Световната банка: 20% от българите с нисък доход нямат достъп до здравни грижи (видео)
©

Около 20 на сто от хората с ниски доходи в България нямат достъп до медицински грижи. Това каза постоянният представител на Световната банка за България Антъни Томпсън, който представи доклад на институцията за 2014 година. Докладът беше представен по време на заседание на Съвета "Партньорство за здраве".

Всяка година около 4 на сто от българските семейства изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги. Частните разходи в здравеопазването достигат 47 на сто, което е два пъти повече от препоръчаното от Световната банка. В България няма недостиг на лекари, но прекалено малко от тях работят в извънболничната помощ, се посочва в данните. "В 55 на сто от болниците повече от една трета от пациентите са могли да бъдат лекувани в амбулаторни условия", допълни Томпсън. 

Освен това първичната здравна помощ е така организирана, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациента към болничната помощ, защото в извънболничната медицинска помощ има "тавани". В системата има стимули за лекуване на пациентите в болнична помощ. На първичния етап от лечението могат да се икономисат разходи, ако тези стимули се променят. 

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира докладът така: "Удовлетворителна за мен е оценката, давана от ЕК, което означава, че правителството върви в правилна посока. "Анализът на Световната банка дава обосновката за извършването на реформата", допълни министър Москов.

По-рано днес бяха представени препоръките към страната ни от страна на Европейската комисия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини