ЕК ни отпуска авансово пари по фонд "Солидарност" заради бедствията в началото на годината

  • 07 юли 2015 10:59

  • 1112
  • 1
ЕК ни отпуска авансово пари по фонд "Солидарност" заради бедствията в началото на годината
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия /ЕК/ прие решение за отпускане на авансово плащане по фонд "Солидарност" заради бедствията в периода 30 януари - 4 февруари, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До момента са подадени и одобрени две заявления - за наводненията от средата на юни и края юли 2014 г., по които страната ни е получила съответно 10,5 млн. евро и 1,98 млн. евро, напомнят от министерството. На 24 април България т.г. е подала третото си заявление за мобилизиране на фонда заради бедствията в периода 30 януари - 4 февруари, а на 24 юни ЕК е приела решение за отпускане на авансовото плащане.

Стойността на авансовите средства възлиза на 10 на сто от цялата предвидена помощ по третото заявление. След окончателното одобрение на третото заявление и приключването на процедурата по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, ще бъде отпусната и останалата част от финансовата помощ.

Изпълнителните органи ще могат да кандидатстват за помощ от фонда след окончателното одобрение на заявлението през октомври.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.07 | 21:12

1
Е ,медеца в повече винаги е по-сладък !Сега ще падне лапане !

Добави коментар

Водещи новини