Фадроми тръгват към старозагорското гето "Лозенец"

  • 07 юли 2015 10:44

  • 3193
  • 3
Фадроми тръгват към старозагорското гето "Лозенец"
©

Трудно е да се каже колко са незаконните къщи в ромския квартал на Стара Загора – „Лозенец”, защото те са повече от законните.

Кварталът стана известен миналата година, когато заради събарянето имаше бунтове, наложи се и намеса на жандармерията. На протест, но в подкрепа на действията на кмета излязоха жителите на Стара Загора.

В крайна сметка жителите на над 50-те постройки или отидоха на гурбет, или се преместиха при роднини.

Отложената през май акция ще се състои днес, съобщава БТВ. Сега предстои ново събаряне на още 94 къщи. Всички те имат ток, вода, хората имат и адресни регистрации. Плащат си сметките. Но по документи, мястото на което са изградени е част от парк, а тук строителството не е законно. Чака се подпис на актовете от кмета. След това има 14-дневен срок за обжалване и доброволно премахване на незаконните постройки. Преди да влязат багери и фадроми.

„Не е битка, просто привеждаме в изпълнение закона, който гласи, че всичко, което е незаконно, трябва да бъде отстранено и премахнато”, заяви председателят на Общинския съвет Емил Христов. Той посочи, че на последното си заседание местният парламент е взел решение на жителите на квартала да се предложат законни парцели в друга част на квартала. Христов посочи, че 100 кв.метра на новото място са стрували 2670 лева, докато сега се предлагат за 1270 лева, но без възможност за разсрочено плащане.

Според представителите на местната власт, адресните регистрации на ромите са само от част от квартала, която е законна. Местните обаче са категорични – многократно им е обещавано узаконяване и никой не ги е предупреждавал, че ще бъдат съборени.

Общинари показаха програма за разрушаване на незаконните постройки в „Лозенец”, която трябвало да се извърши миналата, тази и следващата година. В района вече има два строежа на частен инвеститор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3193 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СС

2015.07.17 | 19:43

3
БУТАЙ!!!
Стоян

2015.07.08 | 14:11

2
Само да ми разрешат да покарам една малка фадромичка, ще реша проблема с незаконни те къщи за около 2 часа !
Лорд Саурон

2015.07.07 | 23:41

1
"Трудно е да се каже колко са незаконните къщи в ромския квартал на Стара Загора – „Лозенец”, защото те са повече от законните." Ами те там са всички къщи са незаконни,затова ги съборете всички и проблемът е решен

Добави коментар

Водещи новини