Сирийска агенция: Български граничари малтретират бежанци

  • 06 юли 2015 21:23

  • 2821
  • 12
Сирийска агенция: Български граничари малтретират бежанци
© Булфото (архив)

Граничната полиция в България малтретира бежанци.

Такава новина разпространи сирийска информационна агенция, цитирана от БТВ. Като доказателство сайтът публикува и видеозапис, на които се вижда как униформени замахват и удрят с палките си легнали на земята имигранти. Близо 3000 - толкова са сирийските имигранти, които към момента са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците. Като този във Военна рампа. Някои от тях се оплакват, че са малтретирани от българските власти при залавянето им на границата с Турция.

За първи път се появява видео запис, който показва такива действия. Сирийският новинарски сайт разполага с кадри, за които твърди, че нехуманното отношение към бягащите от войната е дело на българската гранична полиция, предава БТВ. Джипът на полицаите на видеото наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите също приличат на нашите. Репортажът на сирийските журналисти разказва за начина, по който се преминава турско-българската граница. Акцентът е върху любителското видео.

"Самият акт, лягането по пода, е отвратително, камо ли биенето. Изненадва ме нечовешкият акт на самите тези хора. Имаме много такива сигнали, но винаги ни казват няма доказателства, бежанците лъжат. Честно казано, тайно се надявах да лъжат, наистина", коментира Азхар Ал Омар, която живее у нас повече от 30 години. С кадрите от актуалния репортаж са запознати и във Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттам осъждат нехуманното отношение към бягащите от войната.

Нужно е независимо разследване от вътрешно министерство. Служителите на реда следва да спазват международните и националните закони, които със сигурност не допускат такива деяния. Върховният комисариат за бежанците към ООН призовава властите да разследват инцидента и в случай че се докаже участие на служител на МВР, да се потърси съответна отговорност. От МВР на този етап не коментираха пред камерата ни видеоклипа. Припомнят обаче, че законовите процедури за предоставяне на закрила се извършват на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2821 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
някой

2015.08.20 | 20:33

10
На първо място МВР трябва да спазват локалното законодателство, а имено, че преминаването на границите на страната БЕЗ необходимите разрешения и документи е НЕЗАКОННО! Държавата трябва да положи още усилия в опазването на границите и възпрепятстването на талибани, муджахидини и всякакви други ислямисти и вредители настъпващи НЕЛЕГАЛНО и НЕЗАКОННО на територията и! Комисариатът по бежанците да си ги натовари и да си ги извози у някъде другаде що толкова го е грижа. След като на никой не му пука за бежанския натиск върху България и на България не трябва да и пука.

2015.08.20 | 20:34

12
Незабавно трябва да ги принуждаваме да учат и говорят български.Къде са тръгнали на майната си?Това да не е свободна територия?Я да си стягат гърбината и да се борят против ИД.

2015.08.20 | 20:34

11
Тия талибани са същите като нашите цигани. Както нашенските м а н г а л и "просто си берат джилезо", така и вносните маймуни просто си минават през гората щото са бежанци. Иди се разправяй с първобитни човекоподобни и им обяснявай за държавни граници и т.н....
Ми

2015.08.20 | 20:32

9
Добре, де, като сме лоши, защо напират да идват у нас? Като те бие, обърни се и се върни в Турция. Толкова е просто. Като искаш да стигнеш до Германия, опитай други пътища. Направо е невероятно изискването да ти разрешат да пресечеш държавната граница, където си поискаш. В Сирия така ли разрешават? Любопитно какво ще стане, ако тръгна да пресичам сирийската граница, където си поискам. Да спомена, че съм белокож и християнин.

2015.08.20 | 20:32

8
Първо не граничим със Сирия да се водят бежанци а защо не ги връщаме на Турска територия от където идват е въпроса или посолството на САЩ веднага ще се скара на нашите управници както обикновено става
Anonimen

2015.08.20 | 20:32

7
На който не му харесва да си стои у тях!По силата на БЪЛГАРСКИТЕ закони преминаването на зелена граница е престъпление.Какво да ги правят полицаите,които и без това са подложени на нечовешко натоварване?Може да са терористи.Нормалните минават през КПП.Не ни ли стига ,че ни струват стотици милиони,докато ние умираме,ами тръгнали да ни плюят.Неблагодарници!!!
6767

2015.08.20 | 20:32

6
Не мога да разбера като тръгнат към Италия защо все им потъват лодките-800 човека утрепаха последния път и нито една правозащитна организация не гъкна

2015.08.20 | 20:31

5
не е бежанец онзи който се опитва да премине границата нелегално...бежанците се предават на ГПП! Така ,че бой докато мърдат
Супер

2015.08.20 | 20:31

4
Даже напишете, че и стрелят срещу тях на българската граница! Де късмет да се уплашат, че да не идват насам!
az

2015.08.20 | 20:31

3
neka se vrastat otkadeto sa dohli

2015.07.07 | 14:58

2
KURVATA BOIKO GI PUSKA DA GO IBAT
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.07.07 | 14:58

1
KURVATA BOIKO GI PUSKA DA GO IBAT

Добави коментар

Водещи новини