Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума

  • 04 юли 2015 11:50

  • 3050
  • 3
Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума
© gettyimages

Европа задържа дъха си в навечерието на референдума утре в Гърция и преосмисля случилото се досега.

В европейските столици тези дни се задава въпросът дали стратегията спрямо Атина е била погрешна и кой в крайна сметка ще плаща за образно казано "потрошените чинии" от гръцката криза. В навечерието на гръцкия референдум обаче в редица европейски столици мнението за Гърция е различно. Ето защо пет европейски издания обединяват сили и анализират гръцкото предизвикателство. Това са френският "Фигаро", италианският "Република", германският "Велт", белгийският "Соар" и испанският "Паис". Те са част от Съюза на водещите европейски вестници - клуб, в който всяко издание запазва независимостта си, но може да разчита на опита на другите, за да обогатява начина по който предава информациите и да предлага на читателите статии, които не могат да се намерят на други места.

Гръцката криза изложи на изпитание метода на френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, който се стремеше да е връзката между гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, пише френският в. "Фигаро" в своята статия за гръцката криза. Провалът на преговорите по гръцкия дълг показва, че ролята, която играеше френският президент си има своите предели, допълва вестникът.

Заради Гърция италианският премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва смени лагера, но не и целта си, отбелязва в своята статия италианският в. "Република". Ренци не престава да настоява, че гръцката криза е илюстрация, че "Европа на мерките на икономии" не е проработила. На три пъти миналата седмица, без да го казва открито, Ренци се опита да върне Ципрас на масата на преговорите. До сряда той се опита да избегне гръцкия референдум, защото беше убеден, че гръцката криза ще навреди и на италианските интереси. Когато обаче стана ясно, че Гърция няма да отмени референдума, Ренци внезапно смени лагера и се нареди сред противниците на правителството на СИРИЗА, допълва изданието.

Държанието на гръцкия премиер сплоти зад германския канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се нейния собствен лагер и този на съюзниците й, социалдемократите, отбелязва в своята статия за гръцката криза в. "Велт". Фактът, че Гърция напусна масата на преговорите, "лиши" германският канцлер от неблагоприятната възможност да се озове в една опасна ситуация във вътрешен план. В случай на евентуално споразумение с Гърция за трети спасителен план и намаляване на гръцкия дълг германският Бундестаг трябваше да се произнесе по него. Меркел щеше да събере необходимото мнозинство в парламента, но не и в нейната парламентарна група. От 311 нейни депутати, само 29 отказаха последните помощи за Гърция, но пък 100 предупредиха при това гласуване, че подкрепят тези помощи за последно. Сега те биха гласували против сделка с Гърция.

В разгара на гръцката криза испанският премиер Мариано Рахой не спира да се представя като пример за управление, което почва да дава своите плодове, отбелязва в своята статия по темата "Паис". Испания не е Гърция. Направихме необходимите реформи, изпълнихме нашите задължения по един сериозен начин, за да модернизираме икономиката, да й дадем тласък, след като тя беше на ръба на фалита, повтаря Рахой и изтъква, че испанската икономика днес е в растеж и може да послужи за пример на правителството в Атина и на гръцкото общество.

Трите страни от Бенелюкс - Люксембург, Белгия и Холандия - са песимистично настроени относно гръцката криза и шансовете за намиране на решение. Те не виждат резервен план за Гърция, отбелязва белгийският "Соар". Премиерите на тези три страни принадлежат към либералното семейство и са на едни и същи години. Това улеснява координирането на мненията им по гръцката криза. Единствената разлика между тях е степента на твърдост, която те проявяват спрямо Атина, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3050 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ачо

2015.07.13 | 21:58

3
Не разбирам от икономика и затова нямам мнение по проблема,но наши изтъкнати банкери и икономисти,щом казват че нещата са зле в Гърция,не виждам защо пишищите се радват на ината на Ципрас.Не може ти да ядеш и друг да плаща обяда.Не става.

2015.07.13 | 21:57

2
Кои са нашите "изтъкнати икономисти" бе Каролев и Муравей ли , дето говорят обратното на това което говери Джoзеф Cтиглиц нобелов лауреат на икономическите науки хахахахахахах , то заради такива изтъкнати мърши сме на това дередже

2015.07.05 | 23:06

1
тази теория с обяда е версията на МВФ а защо не показват версията на гърците .Защо гърците се разбунтуваха срещу банкерите да не би заради това че плащата и плащат а дълга вместо да намалва страно се увеличава и вноските също почват да се увеличава и стигнаха до там че гърците казаха стоп или предоговаряме заемите илу няма да платим

Добави коментар

Водещи новини