Германският финансов министър: Гърция не иска никаква програма за реформи

  • 04 юли 2015 07:09

  • 3058
  • 4
Германският финансов министър: Гърция не иска никаква програма за реформи
© gettyimages

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", предаде БТА, цитирайки АФП.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори. Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле. Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. "И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той. Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", се аргументира той. Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни. "Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3058 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2015.07.05 | 11:43

4
Не искат да намалят пенсии и заплати, но не и искат и да работят, за да си ги изкарат :))
nethaker

2015.07.05 | 02:29

3
vreme e tqx da gi klecat veche.

2015.07.05 | 02:29

2
А ние като работим във България да не взимаме заплати и пенсии гледаме да оцелеем до следващият месец!
сони

2015.07.04 | 17:20

1
Браво тези боклуци са хиляди години след вас-искат да клецат дявола.

Добави коментар

Водещи новини