Тутракан е "столица на кайсията"

  • 03 юли 2015 20:10

  • 2527
  • 1
Тутракан е "столица на кайсията"
© Getty Images/Guliver

"Тутракан - столица на кайсията" се нарича традиционният празник, насрочен за днес в крайдунавския град. Проявата се организира за дванайсети път. На празника се събират производители на кайсии от региона. По традиция се прави изложение на различни кайсиеви сортове.

Предвидени са конкурси за рисунка, за най-вкусните кайсиеви сладкиши и сладко от кайсии, за кайсиева ракия. Очаква се на празника да гостува Кен Хенсли - един от основателите на "Юрая Хийп", който от няколко дни е в Тутракан и посрещна с July Morning първото юлско утро заедно с тутраканци, съобщи кметът на града д-р Димитър Стефанов.

Кайсиите са сред традиционните овощни видове в региона. В Силистренско се отглеждат 20 794 декара кайсиеви насаждения. Кампанията за прибирането на плодовете вече започна. Досега е прибрана реколтата от 3027 декара със среден добив 524 килограма от декар. През миналата година са прибрани по 781 килограма плодове от декар.

В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра на площ от близо 400 декара се поддържа насаждение от около 500 кайсиеви сорта-образци. Станцията участва и в трансграничен българско-румънски проект "Център по енология и лозарство "Терасите на Дунав" по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. В Силистренска област се отглеждат и 1064 декара с череши, 507 декара с вишни и 214 декара с ягоди.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2015.07.04 | 00:24

1
Най-вкусния плод.

Добави коментар

Водещи новини