Париж отказва да предостави убежище на Джулиан Асандж

  • 03 юли 2015 18:36

  • 1683
  • 0
Париж отказва да предостави убежище на Джулиан Асандж
© Getty Images/Guliver

Джулиан Асандж, създателят на сайта Уикилийкс, публикувал стотици хиляди секретни американски документи, е поискал убежище във Франция, предаде Франс прес, като се позова на френския вестник "Монд".

Париж обаче е отказал да предостави убежище на австралиеца. "Предвид юридическите елементи и материалното положение на Асандж, Франция не може да удовлетвори молбата му", се казва в съобщение на френското президентство. "Асандж не е изложен на непосредствена опасност, а освен това срещу него има издадена европейска заповед за арест", се казва още в изявлението на Елисейския дворец, пише БТА.

Джулиан Асандж от три години живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той потърси убежище там, след като имаше опасност да бъде екстрадиран от Лондон към Швеция във връзка с разследване срещу него за сексуално посегателство над две жени. Асандж отрича тези обвинения. Той се притеснява, че ако се върне в Швеция, оттам може да бъде екстрадиран към САЩ и там да бъде съден заради това, че сайтът му разпространи поверителни американски военни документи и дипломатически грами. "

Уикилийкс" опроверга в "Туитър" твърдението, че Асандж е отправил официално искане за получаване на политическо убежище във Франция, предаде ТАСС. "Асандж не е отправил искане за предоставяне на убежище във Франция. Той публикува открито писмо във в. "Монд", адресирано до Оланд и до обществото", се казва в изявлението.

"Ако ме приеме, Франция ще извърши хуманен и символичен жест. Ще даде кураж на всички журналисти по света, които ежедневно рискуват живота си, за да дадат на съгражданите си възможност да направят още една стъпка към истината", написа създателят на "Уикилийкс". Идеята да се предостави убежище на Асандж във Франция е подкрепена от петиция на трийсетина известни личности като икономиста Тома Пикети, режисьора Жак Одиар, актьора Венсан Касел и бившия футболист Ерик Кантона. Правосъдната министърка Кристиан Тобира каза на 26 юни, че не би се изненадала, ако Франция му предостави убежище. Но ден по-рано премиерът Манюел Валс каза, че не може и да става дума за такова нещо, припомни АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини