Искат специални стандарти за участието на деца в наказателните дела

  • 03 юли 2015 15:29

  • 647
  • 0
Искат специални стандарти за участието на деца в наказателните дела
©

Делата с участие на непълнолетен обвиняем ще се гледат приоритетно в максимално кратки срокове, с предимство пред останалите дела, независимо дали непълнолетният е задържан под стража или не.

Задържането под стража на такива лица се прилага само като крайна мярка, непълнолетните обвиняеми не могат да бъдат задържани за довеждане повече от 24 часа без съдебна заповед.

Непълнолетният обвиняем задължително има защитник, като адвокатите, които участват по дела с такива лица трябва да имат специална подготовка. Същото важи и за съдиите - когато страна по делото е малолетно или непълнолетно лице, разпределението на делата се извършва с оглед на това дали съдиите са преминали обучение за разглеждане на дела с участието на малолетни и непълнолетни.

Това са само част от предложенията в законопроект за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс, който Министерството на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане, съобщиха от МП.

Регламентира се възможността малолетните и непълнолетни свидетели да бъдат изслушвани непосредствено след извършване на престъплението в т.нар. "сини стаи" от специалисти за работа с деца и чрез аудио-визуално техническо средство, с оглед точното документиране на обстоятелствата и последващо използване на записа, в съответствие с принципа за ограничаване броя на разпитите до минимум.

Разследващ полицаи, съдия или прокурор няма да имат пряка връзка с непълнолетните свидетели, а ще могат да задават въпроси, чрез специалиста за работа с деца и съответното аудиооборудване. Изрично се изключва непосредственият контакт на децата свидетели и жертви с обвиняем или с негов защитник.

При необходимост разпитите на деца могат да бъдат провеждани и чрез видеоконферентна връзка, предвижда проектът.

Предлага се при разглеждане на делата срещу непълнолетни съдията-докладчик да насрочва делото в едномесечен срок от постъпването му.

Задържането под стража за непълнолетни обвиняеми за престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода над 5 години, се ограничава до 6 месеца, а за всички останали случаи - не повече от 1 месец.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
647 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини