Дефицит на бира във Венецуела

  • 03 юли 2015 14:51

  • 1460
  • 1
Дефицит на бира във Венецуела
© Getty Images/Guliver

Венецуела е изправена пред перспективата от дефицит на бира заради стачкуващи работници в две пивоварни, съобщава БиБиСи. Синдикатите, свързани с президента Николас Мадуро, са принудили бирените заводи да затворят заради спор за заплащането с пивоварната Polar. Компанията произвежда до 80% от бирата във Венецуела.

Половината от техните пивоварни сега са затворени, като останалите работят при намален капацитет. За последните години във Венецуела е имало недостиг и на мляко, тоалетна хартия и лекарства.

В предишни спорове правителството е заплашвало да национализира Polar. Работниците стачкуват в пивоварните на Polar в Каракас и щата Ансоатеги, както и в 16 дистрибуторски центъра. Стачкуващите синдикати подчертават, че заплащането е в основата на спора.

„Те забавиха нашия колективен договор в продължение на повече от 20 месеца, а компанията отказва да признае нашия синдикат", посочва говорителят на синдиката Хосе Рохас пред „Ройтерс". Венецуела има строг контрол върху разходите за хранителни и хигиенни продукти, за да гарантира, че бедните могат да си позволят основни стоки.

Въпреки това някои анализатори изтъкват, че този контрол допринася за дефицитите на храна и изобщо за материалния недостиг в страната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
рес еоод

2015.07.03 | 17:24

1
тия ракия немат ли

Добави коментар

Водещи новини