Гущер сменя пола си на слънце

  • 03 юли 2015 14:32

  • 2137
  • 3
Гущер сменя пола си на слънце
©

Учени за първи път откриха гущер, който си сменя пола, когато е на слънце, съобщи британският в. „Телеграф“. Става въпрос за брадатия дракон, който обитава Източна Австралия, пише в. "Преса".

Изследването е разкрило, че ембриони с две Z-хромозоми - белег за мъжки пол, могат да станaт женски, ако са изложени на висока температура. Това на практика означава, че полът на австралийския гущер се определя както от комплекта хромозоми, така и от топлината, при която се развиват яйцата му.

За разлика от хромозомите X и Y при хората влечугите имат Z и W, като ZZ дава мъжки пол, а ZW - женски. Учените са направили изследването със 131 гущера. Химическият анализ показал, че 11 от ембрионите, които имали мъжки хромозоми, след излагане на висока температура станали женски. Опитът разкрил и че поколението на подобен женски гущер и нормален мъжки няма полови хромозоми. Полът на това потомство се определя изцяло от температурата.

Революционното откритие повдига въпроса за потенциалната роля на глобалното затопляне за промяна на биологията и на генома на чувствителните към климата влечуги.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2137 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
случва се

2015.07.05 | 10:58

3
И Сидеров си го сменя според спонсора !

2015.07.03 | 17:28

1
Kato Boko prostia ! Shtom mu zvannat ot amerikanskoto posolstvo,vednaga se prevrashta ot Tikvoq na Tikva :)))
стефанов

2015.07.05 | 10:58

2
Сега гейовете станаха следваща стъпка на еволюцията. Мъже не стойте на слънце- пийте студена бира да не станете гейтаци

Добави коментар

Водещи новини