Що е то фюжън кухня?

  • 03 юли 2015 12:44

  • 14333
  • 1
Що е то фюжън кухня?
©

Фюжън кухнята е сравнително нова концепция в приготвянето на ястия. Прибавянето на някои нетрадиционни аромати и сливането на различни храни, спомага за оформянето на фюжън кухнята в светлината, в която я познаваме днес.

Още през вековете, търговците са започнали да правят синтез от различни храни, за да създадат нови концепции и вкусови профили, съобщават от foodpanda.

Първият готвач на този нов метод е Рой Ямагучи, който още през 1980 г, комбинира азиатски с европейски аромати като създава иновативни ястия, с които бързо печели популярност в Съединените щати.

Скоро след това, Фюжън кухнята става популярна по целия свят и особено сред младите хора. Първоначално соевият сос, съчетанието на сладко и солено, сладко и пикантно са в основата на създаването на фюжън ястия. След това, комбинациите стават още по- смели Например, пица с чедър, салса и пържен боб e известна като Тако пица, която е синтез между италиански и мексикански съставки. Подобен подход е използван и в суши сетовете, каперси със сирене филаделфия, сьомга с авокадо и други подобни миксове.

Днес, почти в целия свят се съчетават съставки, измислят се нови нетрадиционни ястия, а в 44% от ресторантите по света се предлага фюжън кухня. В България, ресторантите, предлагащи този вид кухня са 17%.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
14333 1

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.22 | 21:06

1
две фюжън рецепти от преди 1980, пробвани лично: - бира с шампанско 1 към 1 . Звучи страшно, но е много "вкусно" - бира с торта "гараш" / хапка торта - и бирата става още по-горчива, глътка бира - и тортата става още по-сладка...

Добави коментар

Водещи новини