Горските инспектори съставиха над 6000 акта за шест месеца

  • 02 юли 2015 18:25

  • 1119
  • 0
Горските инспектори съставиха над 6000 акта за шест месеца
©

Над 6000 акта за нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарство и аквакултури са съставили горските инспектори през първите шест месеца на година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.

Инспекторите са извършили повече от 120 000 проверки, като това е с 10 процента повече в сравнение с миналата година. Най-често срещаните нарушения са за добив на немаркирани дървета, както и за транспортиране и съхранение на дървесина без необходимите документи, показват данните от проверките.

Добивът на немаркирани дървета най-често се случва в лесно достъпни гори в близост до населените места и покрай пътищата, признават горските.

От началото на годината досега горските инспектори са конфискували повече от 2 хиляди кубика дървесина от различни дървесни видове, в зависимост от това къде е извършено нарушението. По актовете за установените нарушения са задържани от контролните органи и средствата, използвани за незаконен добив и транспорт на дървесина - 70 моторни превозни средства, повече от 100 каруци, 50 моторни триона и други инструменти за дърводобив. Освен плановите проверки, горските служители извършват и изненадващи проверки по сигнал, както и съвместни акции с полицията, посочват от МЗХ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини