Силвио Берлускони обвини и ЕС, и Атина за гръцката криза

  • 02 юли 2015 12:48

  • 2425
  • 0
Силвио Берлускони обвини и ЕС, и Атина за гръцката криза
© gettyimages

Европейският съюз показа безсилие пред лицето на гръцката криза, каза бившият италиански премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, предаде ТАСС.

Лидерът на партията "Напред, Италия!" даде интервю за вестник, част от неговата медийна империя. Пред изданието той заяви, че Брюксел по отношение на кризата в Гърция се показала безпомощен. Днес Европа вече не отговаря на мечтите, които бяха заложени в създаването на Европейския съюз. Ето защо испанците гласуват за антиевропейската партия ПОДЕМОС, моите съграждани за движението - "Пет звезди", французите - за Марина Льо Пен, а гърците избраха Алексис Ципрас", подчерта Берлускони.

Според Берлускони сегашният гръцки кабинет също носи голяма отговорност за случващото се. "СИРИЗА дойде на власт с най-лошия вариант на лява идеология, смес от антикапиталистическа пропаганда и демагогия", поясни той. По думите на няколкократния ръководител на кабинета в Рим Европа не може да си позволи да изгуби Гърция. "Тя е страна със стратегическо положение, разположена на деликатна граница на Стария континент. Ако Гърция излезе от Еврозоната, това означава, че Европа се превръща в клуб. Влизаш и излизаш", коментира той.

"Бъдещето на Европа зависи от гръцкото решение на референдума на 5 юли. В понеделник европейските политици ще започнат да определят нашето бъдеще. За процъфтяването на континента е необходима ефективна индустриална политика, която да включва и подкрепа за малкия и среден бизнес", категоричен бе Берлускони.

Гръцката криза бе коментирана и от друг бивш италиански премиер – Романо Проди. Той смята, че гръцкото излизане от Еврозоната не би нанесло големи щети. "Ако целият свят от Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият до китайските лидери продължават да говорят за необходимостта за споразумение, това означава, че те чувстват приближаваща се катастрофа и се опитват да я избегнат", заяви бившият председател на ЕК. "Гръцкото излизане няма да предизвика силни сътресения в икономиката. Но евентуалното напускане на Атина на клуба на страните, използващи общата валута, ще бъде удар по имиджа на ЕС. Ако в Брюксел не могат да се правят с малък проблем, то какво остава за борбата с по-големите предизвикателства", заяви Проди.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини