Днес е Световният ден на НЛО

  • 02 юли 2015 11:47

  • 2505
  • 0
Днес е Световният ден на НЛО
©

На 2 юли се чества Световният ден на НЛО. През 1947 г. на този ден е станал т.нар. Розуелски инцидент край американския гр. Розуел се разбива летателен апарат.

Мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни - летяща чиния с пришълци на борда. Собственикът на ранчо „Мак" открил нещо като летяща чиния, която се била разбила в имота му. В нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Човекът се обадил в близката военна база, откъдето поели контрол над нещата.

На 8 юли 1947 г. във вестниците е публикувано съобщение от ВВС на САЩ, че военните разполагат с летящ обект, намерен в ранчо в щата Ню Мексико, в района на Розуел. Няколко часа по-късно бригаден генерал Рами, командващ 8-а въздушна армия, опровергава тази информация. Според официалното обяснение край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул" за проследяване на съветските ядрени изпитания.

Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход".

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, публикува предложение за отбелязването на този ден. Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни. На туристите се показват едновременно четири места, където се е разбила летящата чиния. На едно от тях е издигнат паметник, който удостоверява, че „това е истинското място" на катастрофата на НЛО. Известно е, че НЛО-индустрията всяка година носи на икономиката на гр. Розуел приходи от около 5.2 милиона долара.

Словосъчетанието „неидентифициран летящ обект" е буквален превод от английски на термина „unidentified flying object" (съкратена форма UFO). Предполага се, че терминът е въведен от първия ръководител на проекта „Синя книга" Капитан Едуард Дж. Рупелт някъде между 1951 и 1953 г. Съществуват обаче и твърдения, че името НЛО е използвано в доклад на военновъздушните сили на САЩ поне две години по-рано. Друго популярно наименование на явлението е „летящи чинии".

Съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени има от средата на XIX в. до началото на XX в. Първото модерно документирано наблюдение на НЛО е от юли 1868 г. Случило се е в града Копиапо, Чили.

По време на Втората световна война са наблюдавани така наречените „Фу-изтребители" (топки от светлина), които са следвали самолетите както на Съюзниците така и на Оста.

На 25 февруари 1942, американската армия засича и визуално, и на радар неидентифициран летателен апарат над Лос Анджелис, Калифорния. Апаратът останал в небето въпреки поне 20 минутната стрелба по него. Произходът на апарата остава неизяснен. Инцидентът по-късно става известен като Битката за Лос Анджелис.

През 1946, са направени повече от 2000 съобщения за неидентифицирани летателни апарати в скандинавските страни, заедно с изолирани съобщения от Франция, Португалия, Италия и Гърция, тогава са наричани „руска градушка", а по-късно и „ракети-призраци," защото се е смятало, че мистериозните обекти са руски тестове на трофейни германски ракети Фау-1 или Фау-2. Оказало се е, че случаят не е бил такъв и феноменът останал необяснен. Над 200 са следени с радар и биват определени като "реални физически обекти" от шведските военни. Голяма част от останалите са смятани за метеори.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това. Подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.

По случай днешния Световен ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО) и 115-годишнината от полета на първия цепелин на 2 юли 1900 г. в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за летящите обекти:

1 Първото значимо съобщение за забелязан неидентифициран летящ обект е от 1947 г., въпреки че още преди Христа известният римски историк Тит Ливий е съобщил, че е видял "кораби в небето".

2 Оригиналното предназначение на шпила на прочутия небостъргач "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк е било да служи като пилон за скачване на цепелини и други въздухоплавателни съдове.

3 Рекордът за полет на хартиен самолет, изработен от лист с формат А4, е 69 метра.

4 Във всеки един момент около 400 000 души летят със самолети.

5 Първите летящи обекти - дело на човека, са били хвърчилата, непилотираните балони с горещ въздух и бамбукови хеликоптери, изработвани в Китай стотици години преди Христа.

6 Дребните птици колибри правят 50 маха с криле в секунда, а при полет назад са в състояние да развият до 56 километра в час.

7 Най-краткият комерсиален полет е между два острова от архипелага Оркни в Шотландия и продължава 47 секунди. - Смята се, че през 400-ната година преди Христа древногръцкият философ Архит е направил механичен задвижван с пара гълъб, който е бил в състояние да прелети 200 метра.

8 Най-бързият сервис в света е със скорост приблизително 263 километра в час, с която може да достигне Луната за 61 дни.

9 Оригиналният полет на Уилбър Райт през 1903 г. е бил 37 метра - с близо 23 метра по-къс от разстоянието между крайните точки на крилата на "Боинг 747", информира КРОСС.

Последвайте канала на

2505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини