Художник се нагълта с боя

  • 02 юли 2015 09:13

  • 2868
  • 4
Художник се нагълта с боя
©

Лочене на синьо мастило е най-новата приумица на скандалния швейцарски художник Ян Марусич. 49-годишният арт провокатор сътвори поредната си публична щуротия, осигурила му щедър хонорар, пише в. "България днес".

В специално наета за целта зала в роднината му голият Марусич се затваря в стъклена клетка пред десетки зрители. Концентриран до предела на силите си, започва обилно да се налива със синьо багрило. След един час от тялото му започват да излизат сини секрети - пот, сълзи, слюнка. Невярващата на очите си публика приближава клетката и с любопитство наблюдава странния феномен. Мнозина опитват да "разбулят" измамата, но не се получава. Триумфът на Ян е пълен.

"На основата на неподвижността като начин на изразяване Ян Марусич изследва границите на това, което може да се пожа и да бъде видяно", коментират проявата негови почитатели. Швейцарецът от чешки произход изнася представления с истинско влияние върху публиката още от 1989 г. В многобройните му представления и хореографии, които се разпространяват из цяла Европа, е определян като обезпокояващ, провокативен, автентичен.

Паралелно с това се развива като директор на Theatre de l'Usine в Женева, където програмира главно съвременен танц и по-специално нови форми на изразяване. Напоследък Марусич се е ориентирал към моноспектакъли, пърформанси и бодиарт, които са негова запазена марка.

Последвайте канала на

Novini.bg
2868 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
BOLSHEVIK

2015.09.12 | 00:17

4
БРАВО ДРУГАРЮ САМО ТАКА- БЕЛЕНЕ И ДА ЦЕПИ КАМЪНИ ДО КРАЯ НА МИЗЕРНИЯ СИ ЖИВОТ И ПОНЕ С НЕЩО ДА Е ПОЛЕЗЕН НА ОБЩЕСТВОТО. С ТОЗИ ЧАКЪЛ ПОСЛЕ МОЖЕ МНОГО ПАНЕЛНИ БЛОКОВЕ ДА СЕ ПОСТРОЯТ ДА ИМА КЪДЕ ДА ЖИВЕЯТ РАБОТЕЩИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ГРАЖДАНИ.
dsdsf

2015.07.24 | 15:16

3
Пълен боклук и извращение ,това не е никакво изкуство !!! СМЪРТ ЗА ЕВРОГЕЙОВЕТЕ КОВЧЕГ ЗА ЗАПАДА !

2015.07.07 | 13:05

2
Еврогейско арт иЗСкуство.

2015.07.07 | 13:04

1
За такива БЕЛЕНЕ!

Добави коментар

Водещи новини