5000 лв. заплата за учени, работещи по европроекти

  • 01 юли 2015 18:29

  • 2326
  • 1
5000 лв. заплата за учени, работещи по европроекти
©

От 3000 до 5000 лева заплати могат да получават месечно учените, които работят по европейски проекти. Това съобщи заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков пред Дарик.

Той посочи, че това ще може да се случи чрез оперативна програма „Образование и наука за интелигентен растеж". Той уточни, че трудът по проектите на учените се заплаща почасово, като за час един професор би могъл да получи между 25 и 55 лева.

Професор Николай Денков заяви, че системата за заплащане на учените може да заработи в началото на 2017 година.

Той посочи още, че мерките за увеличение на заплатите на хората на науката ще мотивират млади учени да се занимават с изследователска дейност: „Тези проблеми са много трудни и изискват много висока квалификация. Ако те са със заплати 700-800 лв. просто няма да има интерес".

Бюджетът на Оперативната програма за седемгодишен срок е 596 милиона евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Един

2015.07.03 | 13:13

1
Ок това е добре,само дето като всяко нещо в България и то ще се опорочи от липсата на контрол.За какво говоря ли ? Ами просто е професора ще взима не 5000 а 7000 лева, ще си вкара 2-3 негови асистенти/доценти тук таме някой докторант и останалите студенти и магистри ще стоят на 500 - 600 лева, ще вършат мръсната работа, без шанс за нещо значително да научат, тъй като местата по веригата ще са заети и така. Разбирам че знанията на един професор няма как да са равни на тези на един доктор или докторант, магистър или бакалавър, и нормално те да взимат по- малко и да се УЧАТ. Но имам чувството,че точно тази част с ученето и навлизането в реалната наука няма да стане понеже, те ще изършват само прости действия, сходни с упражненията им в университетите. А ако това се води в БАН, нещата стават още по-зле защото за никой запознат не е тайна,че върховете на БАН източват пари и за това младите хора няма какво да ядат( и това е буквално защото може и да паднат под 300 лева след одръжките). Тей че първо корупцията да се оправи и контрола да се затегне и тогава да се работи по този проект иначе нищо-крадене и нулев резултат...

Добави коментар

Водещи новини