Окончателно: Неизползваните отпуски ще горят

  • 01 юли 2015 18:13

  • 3267
  • 1
Окончателно: Неизползваните отпуски ще горят
©

Запазването на неизползваните дни отпуск за срок от 2 години остава, решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда. Преди това председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов оттегли предложението си за отпадане на давността на отпуските.

С промените отпада и задължението на работодателя да прави график на отпуските, но ако работникът не е успял да използва целия си отпуск за съответната година, работодателят трябва да му осигури такава възможност през първите шест месеца на следващата година.

Ако работите на трудов договор и за тази година имате право на стандартните 20 дни отпуск, а работодателят трябва да осигури използването на поне половината от тях. Това, което не можете да използвате по производствени или други причини, се прехвърля за следващата година и през първите шест месеца работодателят ви отново е длъжен да намери начин да излезете в отпуск. Ако това не стане, вие можете да посочите срок, в който да използвате оставащите дни, тъй като неизползваното ще се запази до края на 2017-та година, а след това ще изгори. Така изглеждат окончателните промени в Кодекса на труда, одобрени от парламента.

За запазването на давността на отпуските настояваха от ГЕРБ, а вносителят на предложението да няма давност д-р Хасан Адемов днес се отказа от него. Така гласуваните промени на практика са жест към бизнеса, коментира вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, цитиран от Дарик.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.02 | 16:12

1
интересно защо винаги държавата , бизнеса и професионалните съюзи гледат да ограбат работника , защо уроди които нямат и един работен ден решават как да присвоят и още нещо от труда Ни , защо примерно ако работодателя не е осигурил възможност за отпуска не я заплати в троен размер на работника и двоен размер глоба към държавата , а производствените причини са по измислени и от приказките за лека нощ деца но пък придават Вид на законовите текстове , да .. ... .....та

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини