БХК: Разрушаването на къщи в Гърмен е драстичен случай на расова дискриминация

  • 01 юли 2015 17:25

  • 2180
  • 19
БХК: Разрушаването на къщи в Гърмен е драстичен случай на расова дискриминация
© Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) обмисля възможност за предприемане на правни действия срещу нарушенията на международното право по случая "Гърмен".

Реакцията е във връзка с оповестената от медии информация, че ромски семейства от четири разрушени незаконни постройки в Гърмен нощуват под открито небе, тъй като няма къде да се настанят, и съобщението на кмета на Гърмен, че общината няма възможност да предостави жилища на останалите без дом, съобщава БНР.

Разрушаването на четирите постройки бе извършено под обществен натиск като колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях, които по никакъв начин не са причастни към инцидентите от миналото. Тази кампания бе съпътствана с публична расистка антиромска риторика, която бе подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии, заявяват от БХК.

БХК призовава към незабавно прекратяване на принудителните евакуации на бедни хора от единствените им жилища, както и на всякакви други популистки действия от страна на властите, вземане на спешни мерки по осигуряване на подслон на останалите без дом, включително на възрастните, лицата с увреждания и децата, както и за предприемане на конкретни мерки, които ще предотвратят предпоставките, довели до настоящата ситуация в Гърмен.

Според БХК принудителната евакуация на хора от техните единствени жилища е нарушение на международното право на три пъти по дела, свързани със сходни на настоящия случаи, в които страната ни е била осъдена. Досега три различни международни органа са се произнасяли с осъдителни решения срещу България - Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), Комитета по правата на човека на ООН и Европейският комитет по социални права.

Тези три международни органа са установили съответно нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна. Тези мерки бяха селективно насочени към обитатели - роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища. Това е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право.

От БХК обявяват, че с настоящите си действия органите на държавната и на местната власт в Гърмен са създали предпоставки за продължаващо нарушаване на международното право и в други региони на България, задълбочаване на социалния проблем и изостряне на междуетническото напрежение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2180 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2015.07.13 | 17:43

19
Всеки от БХК да вземе по едно ромско семейство (около 100 човека - деца, майки, бащи, баби, дядовци, прабаби, братовчеди, калековци и т.н.) и да го приюти в дома си.

2015.07.13 | 17:42

18
Самото съществуване на тоя хелзинкски комитет в който няма нищо българско е разова дискриминация с/у българите.
мазен циганин

2015.07.13 | 17:42

17
ох,ще си налея един ром след тази новина.

2015.07.13 | 17:42

16
Тия от БХК са паразити и защитават всички, които паразитират. Не смесвайте паразитизма с расова дискриминация. Никой не мрази трудолюбивия човек. Всеки мрази тариката, измамника и крадеца.
Аз казах

2015.07.13 | 17:41

15
БХК ще горят заедно с циганите!!!

2015.07.13 | 17:41

14
Ами тогава хайде и ние българите да се държим като ц*игани,а ?Няма да работим, ще си живеем на помощи, ще си строим къщи,ще ограбваме и бием хора от БХК, а когато се опитат да ни кажат нещо ще крещим "ДИСКРИМИНАЦИЯ"

2015.07.03 | 11:37

13
Да съберем пари за преместване централния офис на БХК в Столипиново.
Анонимен

2015.07.03 | 11:37

12
Финансирането идва от много добричкия,много загрижения,много хрисимия и естествено мноооооооооооооооого богатия чичко Сорос.
Вальо

2015.07.03 | 11:35

11
Значи когато се разрушаваха постройките в Несебър, в рибарското селище в Созопол (ако не се лъжа) и други не е расова дискриминация, а когато бутат НЕЗАКОННИТЕ постройки на тия гниди е дискриминация. Е*б*а*т*и наглеците.
BXK murshi dolni!

2015.07.03 | 11:35

10
nesa vinovni ciganite a tezi koito gi zashtitavat !!!!

Добави коментар

Водещи новини