Комисията за дискриминация погна депутат на Патриотичния фронт

  • 01 юли 2015 15:35

  • 3032
  • 6
Комисията за дискриминация погна депутат на Патриотичния фронт
©

Комисията за защита от дискриминацията е образувала преписка срещу народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова. Преписката е образувана по жалба на Сениха Ахмед от гр. Завет, а поводът е участие на Султанка Петрова в телевизионно предаване, където е коментиран казусът „деца раждат деца".

Според жалбоподателя в изказването си народният представител е дискриминирал циганската общност, цитирайки данни от изследване на Центъра за демографска политика, че непълнолетна циганка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи. „Този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за защита от дискриминация, създават заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх и отчуждение от обществото", посочва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед.

Тя обаче не пояснява на основата на какви свои или други надлежни наблюдения или анализи твърди това, както и кои са конкретните пострадали от приписваната дискриминация. Султанка Петрова е изпратила писмено становище в Комисията, в което заявява, че изказването й е базирано на изнесени още през 2013 г. данни на Центъра за демографска политика - изследване от неправителствената организация и авторите му са оповестили резултата публично. Петрова изразява учудване, че гражданката е сезирала комисията сега, а не е подала сигнал тогава, когато това изследване е оповестено публично.

"Данните са едни и същи, оформлението и звученето им - също, а и тогава законът, както и КЗД са били налични в правния мир", заявява Султанка Петрова.

ВМРО се обявява категорично в подкрепа на Султанка Петрова, тъй като тя по никакъв начин не е упражнила дискриминация спрямо която и да е било група в българското общество. Цитирането на данни и посочването на проблеми в социалната система е дълг на всяка публична фигура, имаща отношение към тематиката, посочват от партията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3032 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
XXL

2015.07.02 | 16:18

6
ЗАЩО НЕ ДИСКРИМИНИРАТ И БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ С ПО 2000 ЛЕВА СОЦИАЛНИ ДЕТСКИ КАТО НА ЦИГАНСКИТЕ ДЕЧИЦА
ГУРБЕТЧИЯ

2015.07.02 | 16:17

4
ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ПРОСТОТИИ ,ЧЕ ЦИГАНИТЕ ПОЛУЧАВАЛИ 1500 ЛВ. ТА И ПОВЕЧЕ ПОМОЩИ ЗА ЕДНО СЕМЕЙСТВО СМЕ ГИ ЧУВАЛИ МИЛИОНИ ПЪТИ ! БЪЛГАРСКАТА ПРОСТАЩИНА Е БЕЗГРАНИЧНА !

2015.07.02 | 16:18

5
Абе, зад ник, защо събратята ти (онези черничкитемързеливци) раждат по 10-20 деца и плачат, че са дискриминирани? Циганите не само заслужавате бой, но и изселване от държава за тази наглост, която си позволявате!Циганите във Европа ги познават като грешката на природата и се отдалечават от тях.

2015.07.02 | 16:17

3
Много интересно кой е написал жалбата на Сениха и на какъв език. Или и тя, като онзи ДПС наглец със сложното име е поискала преводач...
Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!

2015.07.02 | 16:17

2
Българите сме дискриминирани, не мръс/ните ман/гали!!Защото, докато ние изплащаме кредити за жилища, докато плащаме сметки,данъци и мн. др., НАГЛИЯ ци/ганин лежи по гръб,цвъка сополиви ци/ганета, взима помощи, и друсат кючеци! И КОЙ е дискриминиран,ПИТАМ..
Дърваров

2015.07.02 | 16:17

1
Да се въведе регулация, при която ако бенефициантът на социални, детски и каквито и да е други държавни "дарения"/майката, бащата или друг субект/ е нарушил някакъв закон да се изключва от "яслата"! Така маса "айдуци", а също и непълнолетните сексуално подранили индивиди при раждане автоматично се вадят от списъците за "миросване"! Оня тетраедър Кънев от БХК няма да има основание да твърди мизерникът,че се нарушават права!Просто правата няма да ги има по закон!

Добави коментар

Водещи новини