Погват магазините заради чопъри и блендери

  • 01 юли 2015 15:16

  • 2541
  • 1
Погват магазините заради чопъри и блендери
© Getty Images/Guliver

В продължение на две седмици, до 15.07. Държавната агенция по метрологичени и технически надзор (ДАМТ) ударно ще проверява продажбата на чопъри и блендери.

Проверката стартира в присъствието на журналисти с акция в магазин на столичната улица „Раковски", където инспекторите установиха, че уредите не са снабдени с инструкция за употреба, преведена на български език, информира news.bg.
Въпреки че управителят на магазина обясни, че такава инструкция се предлага на клиентите при закупуването на уреда като разпечатка към касовата бележка, инспекторите ще наложат анминистративно наказателна санкция на търговеца. Глобата за такова нарешение варира от 250 до 1000 лв.

Акцията на ДАМТ е насочена към тези уредите чопър и блендер, тъй като по време на лятото гражданите ги купуват повече заради модата  да се правят и пият повече шейкове, смути, пюрета и сокове.

Нина Стоянова, директор на Надзор над пазара в Агенцията, обясни, че проверките ще се правят в цялата страна с цел да се гарантира безопасността на гражданите.

Инспектор Венеция Градинарова обясни и основни правила, за които купувачите трябва да внимават:

Всеки уред трябва да е с обявени характеристики на самия уред, да разполага с C-маркировка за безопасност, производителят на продута да е обявен, за да може да се направи контакт с него при евентуален проблем, както и всеки уред да разполага с инструкция за употреба на български език, която да е точен и пълен превод с оригинала.

Градинарова посъветва гражданите да четат инструкцията за употреба винаги преди да направят покупката, както и да пазаруват от търговци, които са изпитани.
Инструкциите за употреба са важни, тъй като в тях освен конкретни характеристики, има и предупреждения какви евентуални опасности, които уредите могат да създадат. Особено важни са предупрежденията за децата.

Точно при тези уреди - блендери и чопъри, Градинарова предупреди, че ако не пише изрично, че могат да се използват за трошене на лед, това действие да не се прави, тъй като уредът се поврежда при промяна на температурата в него.

Резултатите от проверката на ДАМТ ще могат да бъдат обявени към края на месеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2541 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.02 | 09:36

1
Как да разбера дали е точен и пълен превода?

Добави коментар

Водещи новини