10 спортистки, които се оказаха мъже

  • 01 юли 2015 14:32

  • 2787
  • 0
10 спортистки, които се оказаха мъже
©

Освен допинг скандали, в света на спорта от време на време се получава и конфузната ситуация, когато има сериозни съмнения, че някоя спортистка може би е мъж.

Вижте 10 такива ситуации:

Стела Валасиевиц, лека атлетика

Станислава „Стела“ Валасиевиц е феноменална лекоатлетка от Полша. Тя е олимпийска шампионка от 1932 година. Поставя 18 световни рекорда. През 1980 година тя е убита при обир. Аутопсията показва, че има мъжки гениталии, въпреки че в паспорта й пише, че е жена.

Това е първият случай на спортистка, която се състезава при жените без да има право на това. Нейните медали и постижения все още не са официално отменени и в Полша я считат за национална героиня.

Ерика Шинегер, ски

През 1967 година австрийската скиорка Ерика Шинегер се подготвя за Олимпиадата през 1968 година. Тя вече има златен медал от Олимпиадата през 1966 година. МОК, обаче, изискват Ерика да премине независим медицински преглед, заради съмнения за пола й. На прегледа се оказва, че Ерика е мъж. След разобличаването тя сменя името си на Ерик и заживява като мъж. Жени се и има деца.

През 1996 година Ерик Шинегер официално предаде златния си олимпийски медал на скиорката, която за е завършила след него на Олимпиадата през 1966 година и която е трябвало да бъде истинската шампионка.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини