Рекорд на бежанци в ЕС

  • 01 юли 2015 09:13

  • 1555
  • 5
Рекорд на бежанци в ЕС
© gettyimages

Рекорден брой имигранти, 137 000, са дошли през Средиземно море в Европа през първата половина на тази година, съобщи службата на върховния комисар на ООН за бежанците в публикуван днес доклад, цитиран от световните агенции.

Това е рязко увеличение от 83 процента спрямо същия период на миналата година. Повечето от тези имигранти са предприели рискованото, и често пъти смъртоносно, пътуване с несигурни плавателни съдове, за да избягат от конфликти. Ситуацията би трябвало да се влоши с подобряването на метеорологичните условия през лятото, когато трафикантите на бежанци се активизират. За сравнение 219 000 имигранти са прекосили Средиземно море през цялата 2014 г. при 75 хиляди през първото шестмесечие.

"Европа е изправена пред криза с бежанците, идващи по море, която достига исторически мащаб", подчертава службата на върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. "По-голямата част от хората, които пристигат по море в Европа, са бежанци, които търсят закрила от война и преследвания", подчертава в комюнике Гутериш.

Най-много от хората, добрали се през Средиземно море до Италия и Гърция, една трета, идват от опустошената от кървава гражданска война Сирия. 12 процента от имигрантите са от страдащия от перманентно насилие Афганистан и от управляваната от репресивен режим Еритрея. Останалите държави, откъдето идват най-много бежанци, са Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.

1867 души са намерили смъртта си при рискования опит да прекосят Средиземно море. 1308 от тях са загинали само през април, когато около 800 души загинаха при потъването на кораб с имигранти край бреговете на Либия.

Докладът отчита и промяна в основния маршрут на бежанците - през Турция и Гърция за сметка на този между Северна Африка и Италия. Италия, на чието крайбрежие миналата година акостираха 170 000 имигранти, или над три четвърти от всички, дошли през Средиземно море в Европа, е регистрирала през първото шестмесечие на 2015 г. 67 500 новопристигнали. Тя е изпреварена от Гърция, с 68 000 имигранти, пристигнали по море. За сравнение 43 500 бежанци са акостирали в балканската страна през цялата 2014 г.

Много от тези имигранти продължават нататък, най-вече към Германия и Швеция, смятани за по-гостоприемни държави. Това ги изправи пред ново дълго и опасно пътуване, през Балканите и Унгария, често оставяйки ги на милостта на трафиканти. Докладът призовава европейските страни към повече солидарност както с имигрантите, така и с Италия и Гърция, които поемат основния товар от кризата. Той приветства решението на ЕС да разпредели между останалите държавите членки 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, които се намират в момента в Италия и Гърция. Необходими са и други мерки, подчертава в същото време докладът.

Последвайте канала на

БТА
1555 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
banda88

2015.07.06 | 16:17

4
Защо никой не пита народа иска ли ги? Защо тия получовеци трябва да идват тук с претенции, да викат алах е някакъв и да колят и бесят! Тук сме християни и за нас алах изобщо не е велик - той не съществува - така че щом са тук трябва да уважават нашата религия!
4ifut

2015.07.06 | 16:17

5
Защото тези които взимат решенията (за вас) не са сред вас ! Те са добре скрити и прикрити използват ви колкото да ви пият кръвта (те имат нужда от роби) ! И не е в техен интерес да се чувствате много добре и да надигате глава ! Вашия живот трябва да е запълнен с проблеми и работа!

2015.07.06 | 16:17

3
Прибирайте ги, прибирайте ги! Само да знаете,че MERS и Ебола са точно там откъдето тия идват. Когато ви пламнат задниците във всевъзможни чуми ще се научите,ама ще е късно

2015.07.06 | 16:16

2
До всички четящи бели хора и християни - гответе се за война. Учете бойни изкуства, стрелба, оцеляване при екстремни условия, изучавайте противника, търсете слабите му места. За съжаление сравнително спокойния живот, който живеем и сме си извоювали с много войни, лишения и страдания на нашите предци е поставен на карта. Бъдещето на децата ни е поставено под въпрос.
дидо

2015.07.01 | 16:49

1
Е ВИЕ ГИ УВЕДОМИХТЕ, ЧЕ ЩЕ ГИ СПАСЯВАТЕ И ПО МОРЕ И ПО СУША И ГИ ПРИБИРАТЕ ДЕНОНОЩНО, А СЕ ОЧУДВАТЕ, ЧЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ??? Я ОБЯВЕТЕ, ЧЕ ЩЕ ВРЪЩАТЕ НЕЗАБАВНО ЛОДКИТЕ И ПРЕМИНАЛИТЕ ГРАНИЦИ ОБРАТНО И ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО ЩЕ ТРЪГВАТ! КАТО ЗНАЕ, ЧЕ ДАДЕНИТЕ ПАРИ ЩЕ ИЗГОРЯТ КАТО ГО ВЪРНЕТЕ, НАЛИ ЗНАЕМ, ЧЕ НЯМА ДА ТРЪГНЕ! ОТДЕЛНО МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ - КАТО МОЖЕ ДА ПЛАЩА НА КАНАЛДЖИИ, ЗНАЧИ НЕ Е БЕДЕН, НАЛИ???МАЙ НИ ПРЕТОПЯВАТ С ТОЗИ ИСЛЯМ НАРОЧНО

Добави коментар

Водещи новини