Пловдивският апелативен съд гледа делото срещу 13-те имами

  • 01 юли 2015 09:07

  • 1485
  • 2
Пловдивският апелативен съд гледа делото срещу 13-те имами
© Булфото (архив)

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе по делото срещу пазарджишките имами, за проповядване на антидемократична идеология, съобщи радио Фокус.

Подсъдими по делото са 13 имами. Това са Ахмед Муса Ахмед, който е сочен за лидер, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа. Единствен Ахмед Муса Ахмед получи ефективна присъда от една година. В момента Муса е в ареста по ново обвинение. Други двама от групата са с условни присъди. Пазарджишкият окръжен съд наложи на всички административни глоби от 2 до 5 хиляди лева.

На последното заседание в Пловдив Апелативната прокуратура поиска по-строги наказания. Защитниците на осъдените пък пледираха за отмяна на наложените им наказания. Пледоарията на прокурор Божидара Попова продължи три часа. Прокурорът изнесе данни за среща в Мека през 2005 г., на която е присъствал и шейх от Саудитска Арабия. Част от подсъдимите са подписали там споразумение за създаване на организация, чиято задача е благотворителност, проповядване на идеите на исляма и подготовка на младежи за проповедници.

По делото съществуват и документи за финансиране, както и бланки за отчет пред централата. На семинар в Истанбул през 2008 г. е бил приет план за България, обезпечен с 219 306 евро. Бюджетът е бил за създаването на фондации, сдружения, център за опознаване на исляма, читалище, издръжката на петима ученици, заплати за проповедниците. През 2009 г. са приети пет цели в плана за България. Една от тях е разкриване в България на клон на съществуващата в Холандия фондация "Ал Уахаб ал Ислам". Сред останалите цели са изпращането на младежи за студенти в Саудитска Арабия. Заседанието на Пловдивския апелативен съд днес е от 13 часа, в зала 1.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1485 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Джамал

2015.11.27 | 20:39

2
Незабавно МВР и ДАНС да започнат да работят цигани и мисулмани са вреда за България тия хора с нищо добро не допринасят за България
slavi

2015.07.02 | 01:18

1
v zatvora

Добави коментар

Водещи новини