Дариткова: Никой не би се наел да купи „Пирогов“ или Инфекциозна болница

  • 30 юни 2015 18:27

  • 2390
  • 0
Дариткова: Никой не би се наел да купи „Пирогов“ или Инфекциозна болница
©

Председателят на Комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова каза днес, че засега в комисията няма достатъчен финансово-икономически, социален, здравен анализ на необходимостта да се върне темата за приватизация на болници. Надяваме се в хода на обсъжданията всичко това да ни бъде предоставено, посочи тя в интервю за БНР.

"В предварителните обсъждания на Закона за лечебните заведения нямаше текстовете, които са се появили, когато вече е било на ход одобряването на законопроекта в МС", каза още тя.

Припомняме, че правителството прие на 3 юни проект на Закона за лечебните заведения, който предвижда сливания и намаляване броя на болниците, които ще бъдат финансирани от здравната каса. В проекта се предлага изваждането на държавните болници от забранителния списък за приватизация.

"В Комисията бяхме в очакване на промени, които да касаят Националната здравна карта и дефинирането на една по-ясна и равномерно разпределена структура на лечебните заведения", каза Даниела Дариткова. Тя изрази съмнение, че дори и да е възможно, някой би се наел да купи „Пирогов“ или Инфекциозна болница. Имам и съображения от гледна точка на спешните лекари, които са силно разтревожени от това, че спешните приемни отделения са разположени на територията основно на държавни лечебни заведения и с една такава приватизация те могат да се окажат на улицата. От друга страна, финансовите взаимоотношения и консултативните и медицинските услуги са така структурирани в момента, по отношение на спешните отделения, че те са изключително обвързани с държавните или общинските болници, в които функционират", посочи Дариткова.

Тя отбеляза, че, ако законопроектът бъде приет на първо четене в НС, ще даде максимален срок за възможност за предложения и за прецизиране на текстовете, за да бъдат направени необходимите анализи. Очаква се разглеждането на проектозакона в НС на първо четене да започне идната седмица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини