Гръцки вирус пълни болниците ни

  • 30 юни 2015 16:59

  • 4183
  • 0
Гръцки вирус пълни болниците ни
©

Гръцки вирус пълни болниците у нас. След почивка в южната ни съседка много семейства се връщат с обриви по дланите и стъпалата и афти в устната кухина. Заболяването е съпроводено от висока температура, носи след себе си бронхит, който оставя болните на легло повече от седмица.

Инфекцията започва с болки в гърлото, а ако не се вземат мерки, слиза към белите дробове, пише в. "Преса", цитирайки държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Зачестяват и други ентеровирусни инфекции. "Тежкият летен грип, който понякога води и до неврологични усложнения, ще се разпространи още по-масово с настъпването на жегите. Болните може да развият менингити и енцефалити", предупреди Кунчев.

Грипът протича с висока температура - около 39-40 градуса, която трудно се овладява, с болки в мускулите, ставите, гърлото, повръщане и стомашно неразположение. Само за седмица случаите на чревни инфекции, които също се причиняват от ентеровируси, са се увеличили почти двойно. Водеща причина за тях е лошата хигиена - без значение дали обществена или лична.

Така например може да се заразим от храна, приготвена с мръсни ръце. В повечето случаи неразположението, което се изразява в гадене, повръщане, температура, коремни болки и диария, минава за два-три дни. Само за седмица заразените във Варна са станали 111 (срещу 73 през миналата). За същия период в Пловдив те са нараснали с 20 и така болните са станали 57. В София увеличението също е значително. Ако в седмицата между 15 и 21 юни е имало 38 души с чревни инфекции, до вчера са отчетени 63-ма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини