Ципрас става неочакван герой за евроскептиците в ЕС

  • 30 юни 2015 14:19

  • 5169
  • 31
Ципрас става неочакван герой за евроскептиците в ЕС
© Getty Images/Guliver

Европейски анти-естаблишмънт партии от всички политически цветове се сплотяват зад гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли в схватката му с кредиторите, която заплашва да изхвърли Гърция от еврозоната и да подкопае единната валута, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Партии, които нямат практически нищо общо, освен отхвърлянето на налаганата от ЕС политика на строги икономии, се надяват, че обществената симпатия към Гърция и към нейния радикален ляв лидер ще се трансформира в отлив от традиционните партии и стимул за подкрепата за тях.

Битката на Ципрас обедини толкова различни партии като лявата "Подемос" в Испания, антиимигрантската Северна лига и популисткото "Движение 5 звезди" в Италия, крайнодесния Национален фронт във Франция и британската антиевропейска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Всички те аплодираха Ципрас за отхвърлянето на офертата на кредиторите "пари срещу реформи" и свикването на референдум по предложението - ход, който ужаси традиционните партии, участващи в правителствата на другите 18 страни от еврозоната.

"Подемос" (Ние можем), която се бори за надмощие с Народната партия и Социалистите в Испания и триумфира на кметските избори през май, заяви, че Ципрас е достоен пример за подражание заради референдума в отговор на "изнудването" от страна на кредиторите. "Днес в Европа има две противостоящи сили - икономии и демокрация, правителство на народа или правителство на пазара и неизбрани институции. Ние сме с демокрацията, ние сме с гръцкия народ", заяви партията в декларация, публикувана вчера.

"Подемос", водена от харизматичния професор Пабло Иглесиас, поне е идеологически близка до (гръцката) СИРИЗА, за разлика от много партии, които сега се опитват да се възползват от нея. И двете движения са от лявото крило и твърдят, че подкрепят еврото, но искат промяна на икономическите политики, залегнали в основата на валутния блок. Националният фронт на Марин льо Пен - една от главните опозиционни сили във Франция, е на другия край на политическия спектър, но също приветства изборната победа на Ципрас през януари с надеждата, че това ще спомогне за подкопаване на еврото. Реакцията му вчера на последния разрив между Гърция и нейните кредитори беше ентусиазирана.

"Надявам се, че скоро ще станем свидетели на първия исторически провал на Европейския съюз", каза заместник-председателят на НФ Флориан Филипо, като добави, че "евроекзит" на Гърция би показъл, че "прогресът на този дяволски проект не е неизбежен". В Италия, където антиевропейските настроения стабилно нарастваха през седемте години на стагнация и рецесия, и двете главни опозиционни партии искат Рим да напусне единната валута. Лидерът на Северната лига Матео Салвини, който миналата година измести бившия премиер Силвио Берлускони като доминантната фигура в италианската десница, каза, че трудностите на Гърция са "първо и преди всичко провал на Европа".

"С валута, която не работи, не може да се направи нищо", каза той и аплодира Ципрас за това, че "държи главата си високо вдигната" и не се огъва пред исканията на кредиторите на Гърция. "Движението 5 звезди", което според социологическите проучвания е втората политическа сила в Италия след Демократическата партия на премиера Матео Ренци, заяви, че Ципрас прокарва пътя за по-широк бунт срещу политиката на икономии на южния фланг на Европа.

"Много скоро Южна Европа окончателно ще разкъса веригите на еврото и икономиите", писаха депутатите от "Движение 5 звезди" в блога на партийния си лидер Бепе Грило. Според "Форца Италия" на Берлускони ЕС се опитва по недемократичен път да свали Ципрас от власт, точно както според партията са свалили Берлускони в Италия в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2011 г. Прекалено рано е да се каже дали тези твърде различни движения могат да спечелят подкрепа благодарение на гръцката криза. Много ще зависи от това дали Гърция действително ще напусне единната валута и как ще се справи сама, ако го направи. Нещо повече, общественото мнение за Атина е разделено и силно варира в страните от еврозоната. Португалия, която приключи своята спасителна програма на стойност 78 млрд. евро миналата година, се придържа към твърда линия спрямо Гърция и там няма значителни анти-естаблишмънт движения.

Единствената анти-евро партия са комунистите, с по-малко от 10 процента от вота. В Ирландия - рекламно лице на политиката на икономии, която се върна към силен растеж след излизането от спасителната програма на стойност 64 млрд. евро през 2013 г., лявата опозиция яростно критикува твърдата линия на правителството спрямо Гърция, докато общественото мнение изглежда раздвоено. Още по-враждебно настроени спрямо Гърция са балтийските страни, които имат далеч по-ниски средни заплати и пенсии и негодуват от това, което според тях е финансова безотговорност на Атина. В тези страни няма съществени анти-естаблишмънт движения и дори първоначално антиевропейски партии, като проруската "Съгласие" - най-голямата в латвийския парламент, не съчувства на Гърция.

"Гърците мамеха преди и след като влязоха в еврозоната и мамят и сега", каза пред Ройтерс вчера лидерът на парламентарната група на "Съгласие" Янис Урбановичс. "Въпросът не е дали Гърция ще напусне еврозоната, а дали ще остане и ще взриви еврозоната."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5169 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
Анархист

2015.07.08 | 20:36

31
Абе вие наистина ли не схващате театъра на Ципрас?! Питайте го защо определи референдума за 5 юли, а не за преди 30 юни? Да не мислите, че не е разбирал, как БАНКИТЕ ще създадат хаус в страната за седмица, след което Гърците с радост ще гласуват ДА на реферндума за оставане в ЕС. Не го слушайте какво приказва тоя Европейски Артюга - колкото нашият Волен е патриот, толкова и той. НАБУТА ГО НА ГЪРЦИТЕ. Сега след 5-ти няма да имат възможност вече да отказват Европейските предложения.
Анархист

2015.07.01 | 19:26

25
И не се заблуждавайте, Гърция НЯМА ДА ИЗЛИЗА ОТ ЕС. Съвсем скоро ще го разберете. Ние Анархистите правим РЕВОЛЮЦИИ, но с малоумна пасмина като вас не става. Хайде сега Анархо, гласувайте за мен да им покажем колко сме силни.
Искам да съм Грък

2015.07.08 | 10:16

29
Искам такъв премиер в БГ. Тук министър председателите са само подляри, ДС агенти, мутри ченгета и комисионери. Ние сме за оплакване а не фалиралата Гърция. Ние пак ще ходим там да бачкаме защото тук не се издържа.

2015.07.08 | 10:16

30
За Сидеров ще гласуваме , разбира се ! За ТИКВА ли да гласуваме и да живеем в мизерия и цигания !

2015.07.01 | 11:22

18
ВОЛЕН СИДЕРОВ !!!!!!!!
antikomunist

2015.07.01 | 10:47

10
dobre, che njamame takuv premier....imalo i ot naschija po -sle..A vie pedali si glasuvaite sa siderov i sa pijanizata mihov
ина

2015.07.01 | 22:03

28
На мен ми се струва част от театъра на масоните-Създай хаос,за да въведеш нов ред. Кой за кого играе,вече е трудно да се определи.
Помньо Помнев

2015.07.01 | 16:57

24
...и що точно е велик?!?!? 1.Защото няма да си връща заемите? 2.Защото може да се разпадне ЕС? 3.Защото е от един от най-долните, предателски и и мързеливи народи в света? 4.Защото е комунист, и Русия няма нищо общо с това? 5.Защото ти си комуноид и отговаряш на горните точки?

2015.07.01 | 21:42

27
Защото защити народа и държавата си ! Не се продаде !
Помньо Помнев до 1234

2015.07.01 | 11:55

21
Дааа, прасе съм, но ти червено мафиотско к*****це обичаш прасетата нали? Дядо ти също ги е обичал- защото ГИ Е ХРАНИЛ С ХОРА...И стига намесвайте тая ваша любима Русия, като толкова ти харесва -знаеш, айде и там...Ама това червените боклуци обичате социалното "равенство" НО БЕЗ ДА УЧАСТВАТЕ В НЕГО НАЛИ? Обичате да не давате и да не връщате парички, обичате народа прост, лъган и боязлив...нали? И тоя мазен комуноид от снимката ако е "истински мъж" -егати и мъжете от тая каста...
1234

2015.07.01 | 11:55

20
наистина си голям боклук.да ти кажа защо!защото е мъж на място не като нашите помияри президент, мин.председател.защото като искат америка и ес санкции срещу русия където гърция изнася 70 % от продукцията си разбираш ли прасе 70% от продукцията си, ЕС ще плаща като поп на гърция.като неискат чау на ес и всеки сам ще си определя с кого да търгува.това е истината прасе.на първо място е народа.

2015.07.01 | 11:54

19
Защото не разруши армията си и не разрешава престъпна приватизация !
patrida

2015.07.01 | 10:48

15
ti si idiot

2015.07.01 | 10:48

14
Помньо , не знак колко помниш , ама поне не се опитвай да мислиш ..

2015.07.01 | 21:41

26
ЦИПРАС Е ВЕЛИК и ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ КАТО ЕДИН ОТ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ИМ ГЕРОИ ! А у нас ТИКВА и Пастирка , продажни малоумници !
Аз

2015.07.01 | 16:56

22
То и Хитлер ще остане завинаги в историята на Германия - няма как! Колкото и да не им се иска на германците!

2015.07.01 | 16:56

23
Обединяват се около дясната ръка на дявола ЕС :) Тъпа пасмина - Ципрас играе игра заедно с ЕС срещу Гърция

2015.07.01 | 10:48

16
НАПРОТИВ, СЪВСЕМ ЧАКАН ГЕРОЙ
Аз

2015.07.01 | 10:49

17
А, това, неговото, всеки го може! Седиш и чакаш - докато те сритат отзад! Не е толкова сложно!

2015.07.01 | 10:47

12
РЕФЕРЕНДУМ ! ДЕМОКРАЦИЯ ! РЕФЕРЕНДУМ ! ДЕМОКРАЦИЯ ! НАРОДА ДА КАЖЕ ДУМАТА СИ !!! БРАВО ЦИПРАС !!!
Аз

2015.07.01 | 10:47

13
Аха! И що толкова мразиш гърците?! Не, че съм им голям фен - но не ги и мразя! На теб какво толкова са ти направили?! И не ми разправяй за избодените очи на Самуиловите войници! Всички гърци са родени поне 900 години по-късно!
гост

2015.07.01 | 10:47

11
Най-после да прочета по-резлична гредна точка. Нещо цензурата ви е пуснала? - явно вятъра задуха от друга посока? хаха :)))

2015.07.01 | 10:47

9
"Въпросът не е дали Гърция ще напусне еврозоната, а дали ще остане и ще взриви еврозоната. Точно обратното: Всички ги е шубе, че Гърция, ако напусне еврозоната, ще взриви еврозоната. хахаах

Добави коментар

Водещи новини