Плуващи роботи следят океаните

  • 30 юни 2015 11:26

  • 1569
  • 0
Плуващи роботи следят океаните
©

Екип от учени ще изпрати флотилия от плуващи роботи, за да съберат биологични данни за Индийския океан, които досега не са измервани, пише The Guardian.

Вече десет години 3600 свободно плаващи сензори Argo се носят във водите на океана, засичайки температурата и солеността, а сега изследователи от Австралийската и Индийската научни агенции ще „въведат на въоръжение“ обновени роботи Bio Argo, които са в състояние да се потапят на дълбочина 2000 метра, за да събират недостъпни досега данни, отбелязва Фокус.

Когато се върнат на повърхността, те ще изпратят на учените информация за разтворените в океана кислород, азот, хлорофил, органична материя и частици.

Корабът на научната експедиция ще се насочи от остров Рождество към Мавриций и Мадагаскар, като роботите ще бъдат пуснати в океана една седмица след началото на пътуването. “Надяваме се да получим първите данни няколко часа след пускането на флотилията от сензори Argo. Те ще започнат да потъват непосредствено след пускането си във водата и ще извършат първия цикъл от наблюдения за няколко часа. „Когато съберем информация от няколко седмици, ще започнем да я анализираме”, казва ръководителят на проекта д-р Ник Хардман-Маунтфорд.

Ученият уточнява, че при тази експедиция ще се измерва хлорофила, който предоставя информация за фитопланктона. При измерванията към фитопланктона се насочва синя светлина, на което микроводораслите отговарят с червена светлина. Засеченото количество хлорофил показва колко планктон живее на дадено място.
„Целият живот в океана наистина зависи от количеството светлина, преобразувано във въглерод от фитопланктона“, изтъква Хардман-Маунтфорд. „Това са пасбищата на океана“, по думите му.

Източната част на Индийския океан е богат на ресурси район, който е определящ за формирането на климата на заобикалящата го суша. Тя от своя страна е дом на над 16 процента от световното население. Рибарите улавят там повече от 7 милиона тона риба годишно.

Последвайте канала на

1569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини