По-политизиран ВСС от сегашния не е имало, възмути се ген. Атанасов

  • 30 юни 2015 10:44

  • 1456
  • 3
По-политизиран ВСС от сегашния не е имало, възмути се ген. Атанасов
©

На първо четене ще бъде приет Законът за промяна на Конституцията. След това ще се състои основната битка, когато ще трябва да бъдат гледани конкретните текстови изменения. ДПС е партията, която иска да поддържа съдебното статукво и това е политическата сила, която е обслужвана от прокуратурата. Радикални промени обаче са необходими, защото по-политизиран Висш съдебен съвет от сегашния не е имало и трябва да бъде освободен от политико-олигархична примка, която му е сложена на врата.

Това коментира пред БНР заместник-председателят на временната комисия за промени в Конституцията в парламента Атанас Атанасов по повод изслушването на президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров и представители на съдебната власт във връзка с предложения проект за промяна на основния закон.

Независимо от острото опозиционно поведение на партиите в парламента разумът ще надделее. Политиците си дават сметка, че обществените нагласи са за радикални промени в правораздаването. Ще има гласове и от ДПС, и от БСП, категоричен е Атанасов.

Не може да има безсмислени промени, въпреки че съществува сериозна политическа и магистратска среда, която ще окаже голяма съпротива за промените в Закона за съдебната власт. Едната линия е да не се допуснат никакви промени. Тя сериозно се отстоява от магистратската номенклатура, а втората линия ще направи опит за имитация на съдебна реформа. Това се свързва с политическите среди, които не желаят радикална промяна. Това ще стане обаче на второ четене, аргументира се той.

ДПС, по думите му, е политическата опора на сегашното съдебно статукво. Оттам ще се опитат да участват в имитация, за да не се засегнат правомощията на прокуратурата, която показва, че обслужва тази политическа сила, каза реформаторът.

Според него промените в Закона за съдебната власт не е план "Б" в сравнение с изменението на Конституцията. Темпорално е най-правилно да се направят промени в основния закон и след това да следват изменение в Закона за съдебната власт, посочи той.

Последвайте канала на

1456 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Христо

2015.06.30 | 13:46

3
Аман от твоите конспиративни теории.
Соня

2015.06.30 | 13:46

2
Вече съм убеден, че ген. Атанасов симпатизира на ДПС. Във всяко свое изказване не пропуска да спомене ДПС, а знаете, мили сънародници, няма лоша реклама.
Vvvv

2015.06.30 | 13:46

1
ДПС е партията на единството, и всички виждат това... дори и ген. Атанасов

Добави коментар

Водещи новини