Протестиращи мюсюлмани в Карлово: Аллах е велик (обновена)

  • 30 юни 2015 10:40

  • 7041
  • 31
Протестиращи мюсюлмани в Карлово: Аллах е велик (обновена)
© Булфото (архив)

Засилено е полицейското присъствие на входовете на град Карлово и около Куршум джамия заради предстоящия протест на мюсюлманите там, информира радио Фокус.

Жандармерия е разположена още на входа при град Баня. Очаква се на митинга да присъстват мюсюлмани от цялата страна. Според изпратеното уведомление до община Карлово от Районното мюфтийство в Пловдив, група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат днес „протестен митинг в защита на Куршум джамия”, и други подобни мюсюлмански храмове в страната. Твърди се още, че протестът е национален и ще присъстват граждани от цялата страна.

В уведомлението организаторите заявяват още, че искат джамията да бъде върната на мюсюлманите, както и да изразят позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов забранява провеждането на заявения митинг. В мотивите си той твърди, че тази проява ще наруши обществения ред в общината. Куршум джамия е историческа сграда и отдавна е загубила предназначението си като мюсюлмански молитвен храм, твърди още в аргументите си за забраната кметът д-р Кабаиванов.

Административният съд в Пловдив отмени забраната на кмета на Карлово за протеста на мюсюлманите. Това потвърди пред журналисти кметът на града д-р Емил Кабаиванов. Той отказа да коментира решението на съда. „Оттук нататък задължение на полицията е да осигури реда в града”, каза д-р Кабаиванов. Самият той няма да присъства на митинг, който е забранил. По думите му, Карлово е етнически толерантен град. В него живеят 25 хиляди православни християни и около 200 мюсюлмани.

Д-р Кабаиванов каза още, че не е възможно той да позволи мюсюлманите да искат нещо, което е собственост на всички карловци, тъй като Куршум джамия е историческа сграда – паметник на културата. „Нека да дойдат гражданите от Кърджали, Велинград, Асеновград и да видят, как изглежда един възрожденски град”, каза кметът по повод пътуващите с автобуси за протеста мюсюлмани. Той пожела задължително да видят къщата на Левски в Карлово. Кметът заяви още, че при него не е постъпвало уведомление за контрапротест.

Около 500 мюсюлмани се събраха на митинг около Куршум джамия в Карлово. Протестиращите скандираха на турски: „Аллах е велик”, а карловци освиркваха отстрани и за момент напрежението ескалира. Сред протестиращите беше и главният мюфтия Мустафа Хаджи, както и около 10 мюфтии от цялата страна. Те носеха огромен транспарант, на който пишеше: „Спрете унищожаването на храмове в Европейска България”. Те прочетоха декларация от Главното мюфтийство, която е в защита на изповядващите ислям.. До сблъсъци не се стигна благодарение на засилената полицейска охрана, която бе образувала кордон между протестиращите и местното население.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7041 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
shatterer

2015.09.28 | 18:58

31
Абе малоумна свинска, рязана сган...вие мислите ли си, че карловци ще позволят да има действаща джамия в центъра на града, от коята да квичите на всеки 4 часа....ТОВА Е ГРАДА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ!!! Смятайте, че на вторият ден ще е взривена тая джамия.....

2015.09.28 | 18:58

30
А десетте мюфтии какво правят там- мюфтисват ли се с мюслитата или не?? Тъпа ограничена паплач, кланяща се на един педофил

2015.09.28 | 18:57

29
С автобуси от цяла България ли ва изсипаха там ,бе жмел мюсюлманска. Тютюн нямате ли за низане че сте тръгнали да обикаляте и мърсите Родината. Марш в Анадола да вийте като кучета от минаретата ! То поне да разбирахте какво квичи оня от минарето .........
Истината

2015.09.24 | 17:23

28
Да не забравя оня простак от \"Shatterer\"че бъгарския апостол на свободата великия В.ЛЕВСКИ е предаден от българин и на бесилото е пратен пак от българина Хаджипенчович.
88

2015.09.23 | 22:40

27
Като е толкова велик отивайте в турция!НЕ ЛАМТЕТЕ ЗА ТОВА КОЕТО Е НАШЕ,ЗАЩОТО ЩЕ ВИ ИЗБИЕМЕ ДО КРАК АНАДОЛСКА СГАН МРЪСНА ! ! !
Ачо

2015.09.23 | 22:40

26
Тези възгласи...Аллах акбар никога не водят към добро.Това си е фанатизъм.....

2015.09.23 | 22:40

25
За какъв чеп се меси административния съд там ? От мюсюлмански протести нищо хубаво не идва. Кметът е прав.

2015.09.23 | 22:40

24
Ай де сега благодарете на мекерето Сидеров за всичко това,за което му се плащаше и беше създадена АТАКА от БСП и Илия Павлов! Разбрахте ли кои са турците ,скрити под Българското знаме?Мършии,всички на дръвника от аТака.

2015.09.23 | 22:39

23
Кур за алах. Искам да се запиша доброволец за войната срещу м а н г а л и т е.
nesin

2015.09.23 | 13:01

16
Не мога да разбера...за всичко давате пример Европейските страни,а вършите неща които са антиевропейски!Всеки вярващ има право да изповядва вярата си!!!Така е в Европа така е и в САЩ....ТАКА И ЩЕ БЪДЕ!

2015.09.23 | 13:50

22
НЯМА ДА БЪДЕ ТАКА !!!

Добави коментар

Водещи новини