Бях подложен на натиск, но всеки премиер е, призна Орешарски (обновена)

  • 30 юни 2015 08:31

  • 2981
  • 9
Бях подложен на натиск, но всеки премиер е, призна Орешарски (обновена)
© Булфото

Всеки премиер е подлаган на натиск, в това число и сегашният. Аз бях, да. Сегашният е подвластен на същите тези структури. В момента Юнкер е подложен на натиск.

Това коментира в сутрешния блок на бТВ бившият министър-председател Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, чийто мандат продължи не повече от година.

Партньорите се разбираха добре в началото, след европейските избори логично дойде сривът на подкрепата. Аз заявих, че ще подам оставка, когато усетя, че загубвам подкрепа, и го направих, сподели експремиерът.

Той призна, че се е допитвал до Станишев и до други експерти, като подчерта, че това е нормално да се случва.

Орешарски бе помолен да направи оценка на цялото си управление, както и да отговори на някои конкретни въпроси. Сред тях бе и въпросът за емблематичната „нощ на белия автобус“, когато се стигна до ескалация на напрежението и насилие при опита на управляващи да преминат през тълпата с превозното средство.

„Ако не се лъжа, конкретният повод бе предложението от мен да се вземе 1 млрд. заем. Защо нямаше реакция, когато сегашното правителство обяви, че ще вземе 16 млрд. лева? Явно 1 млрд. е много по-голямо число от 16 млрд.“, коментира с усмивка Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Той бе помолен да коментира изказванията на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че причината за краха на КТБ и за финансовата нестабилност на страната се дължали именно на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и на тогавашния му финансов министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

„Финансови тези на премиера избягвам да коментирам, тъй като много често не ги разбирам“, подчерта Орешарски.
„Има цифри. 2009 г. нашият дълг беше 12 % от БВП, днес е 28%. Това не е заради нашето управление от една година, а от 6-годишно управление, 5 години, от които са на сегашния премиер“, отбеляза бившият министър-председател.

„Откривам една теза, че премиерът и министърът на финансите отговарят за финансовата стабилност, което говори най-малкото за неграмотност“, изтъкна още той.

По думите на Орешарски КТБ съмнително се е разраснала в периода след 2009 година. Като икономист той е скептичен и за доклада за КТБ, който се очаква да бъде оповестен и от който той вече имал бегла представа.
„От беглата предварителна информация се съмнявам, че докладът ще бъде много квалитетен. Въпрос на капацитет“, заяви Орешарски.

КТБ беше пуснат политически. Говореше се, че в доклада има КТБ, но после всички млъкнаха. Ако една банка има толкова влошен кредитен портфейл, няма как да просъществува, коментира още Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

От 2008 година насам почти няма страна, в която банковата система да не е претърпяла сривове. За да спасите някой и да окажете помощ, той трябва да иска тази помощ, защото иначе трудно ще излезе инициатива за спасяване на някого. Има си мениджъри на банката, които се грижат за нейното състояние, отбеляза още той.

Бившият премиер бе помолен да коментира и случващото се в Гърция. Според него обаче то няма да ни застигне или поне не в същинския смисъл.

Според него сравнение с Гърция няма как да се прави, защото българските правителства намалявали дълговете и трупали резерви.

Ние сме стабилни, категоричен бе Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

„Нашите южни съседи трябва да разберат, че купонът свърши, идва сервитьорът за сметката“, използва метафора той.

Това в Гърция, по думите му, е свършено в миналото, не в момента. Отговорни сигурно има от 2000 година, когато банката се приватизира. Сигурно може да се намират различни отговорни в рози период, но виновни са тези, които се занимават с мениджмънтите, констатира Орешарски.

Не се радвам, когато къщата на съседа е в хаос. Това ще ни засегне и нас, макар не виждам да е пряко, но индиректно ще ни засегне, отбеляза още бившият министър-председател.

Той не пожела да се ангажира с оценки към конкретни личности. Именно затова на въпрос как ще коментира поведението на Иван Искров, той посочи, че БНБ е независима институция и банковата система се ръководи от БНБ.

А що се отнася до клипчето, разпространено в интернет от купон, на който прегърнати пеят гуверньорът в оставка Иван Искров и бившият шеф на КТБ Цветан Василев, Орешарски посочи: „Чак толкова укорително не би трябвало да е едно частно парти“.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 отново бе попитан за спрените по негово време евросредства, на което той отвърна така: „От 2007 – до края на първия мандат през 2013 са разплатени 40% от всички евросредства, за следващата година те са 65%. Бяха временно спрени плащанията по Оперативна програма „Околна среда“, заради неща свършени от кметове на ГЕРБ“.

По думите на Орешарски от 2009 година насам ние сме в експериментален стадий. За него въпросът „Кой“ никога на е е бил актуален, дори и в мандата му, затова Орешарски го определя като имагинерен въпрос.

„Пеевски беше предложен от лидерите на двете политически партии, вече много пъти съм го казвал. Как да го кажа по-ясно?“, отговори той и на питане за скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довело до бурните протести.

„Обичаме да се шегуваме, създаваме си една химера, започваме да си вярваме в нея, че всичките проблеми идват от нея, и бягаме от истинските проблеми. Най-важни назначенията ли са в тази страна? Не че не е важно, но по-важно е как се управлява. За мен и при сегашният кабинет е важно какво ще се свърши, а не кой точно“, заяви твърдо Орешарски.

„Аз не съм политик, така че политическа отговорност не мога да понеса“, категоричен бе той.


Не съжалявам, макар че и аз понякога се питам защо съм станал министър-председател. Не мога да бъда мразен политик, защото не съм политик. Не съм убеден и че съм един от най-мразените министър-председатели, изтъкна Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Семейството ми ме подкрепяше и тогава, и сега. Точно защото не съм политик, често ставам мишена на политически номера, изтъкна той.

Орешарски определя мандата си като „успокояване на обстановката“.
„Ние всички като че ли забравихме преди този мандат каква е беше политическата и икономическа обстановка в страната. Забравихме масовото обедняване след 2009 година и всички тези обвинения се правят опити да се прехвърлят в едно управление от една година – време недостатъчно дори за грешки“, допълни още експремиерът.

Той призна, че има добър контакт с бившите си партньори, и с Местан, и със Станишев. „Контактуваме си със сигурност не за политики“, подчерта обаче той.

Орешарски призна и че е познавал много от протестиращите срещу него:
„Аз имах много познати сред протестиращите, казвали са ми колко им плащат“.
„Видяхте какво стана с „Червеи“-те, оказа се, че те не са за подслушване на протестиращи, Червеи“-те е проблем на по-ниските нива в МВР“, допълни още той.

Орешарски отказа да отговори еднозначно на въпроса и кой е по-добър премиер - той или Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, но пък му даде съвет: „Бих искал да видя по-смели реформи. Аз виждам някои дисциплиниращи мерки в здравната реформа, но не виждам реформи, иначе пожелавам късмет и на министър Москов, и на министър Калфин“.

На въпрос съжалява ли, че е бил премиер Орешарски отговори: „Никога не съжалявам за миналото“.

Иначе оценката му за сегашното управление бе преобладаващо положителна: „Виждам, че има парламентарно мнозинство и нямат агресивна опозиция, но много зависи от действията, които предприемат, политиките, които реализират и реформите, които правят“.

Засега мисля, че изпълнението върви добре, поне според няколко фактора. В икономиката се задържа тенденцията от миналата година, макар и с плах темп. Експортът върви много добре. Много от мерките, които ние приехме в приходната част дават резултат сега, допълни Орешарски.

Иначе той спдоели, че се чувства добре почти година след края на управлението си: „Чувствам се сравнително добре, време за реанимация. Общо взето се занимавам със странични дейности и отбягвам да се заемам с по-сериозни ангажименти“.

Той призна, че все още има ангажимент от страна на НСО да ходи с охрана, което обаче задание трябвало скоро да изтече.

„Изненадан съм от топлото отношение на хората, които ме спират. Онези, които нямат такова отношение, явно не ме спират. Ако изключим малка група хора при моите срещи по време на мандата, имах същото отношение от хората. Има различни възгледи“, коментира още той.

Последвайте канала на

2981 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.07.01 | 00:52

9
KUR ZA BOIKO PEDERASA-KUR ZA TOQ NA SNIMKATA ! KURVI PRODAJNI

2015.07.01 | 00:50

8
Много ясно, че всеки, който управлява с ДПС е под негов контрол и натиск.

2015.06.30 | 22:35

4
АТАКА ДПС БСП = П Р О В А Л

2015.06.30 | 23:28

7
ВСЯКО УПРАВЛЕНИЕ НА БОЙКО Е КАТАСТРОФА.
Боби

2015.06.30 | 23:28

6
БСП мило и драго дават да направят славяните малцинство, за да си осигурят електорат.

2015.06.30 | 23:28

5
Ако си чел нещо друго освен Венету , не ставаш за премиер.
Здравей Гост PEDERAS

2015.06.30 | 22:35

3
Който е PEDERAS i KURVA - казва и на другите, че са! Ами Гостът НЕ ЗНАЕ горкия друго!
В е л и к и я

2015.06.30 | 20:52

2
Въобще не казвай че си бил премиер.......

2015.06.30 | 15:43

1
KOI GO PITA PREMIERA...

Добави коментар

Водещи новини