Български надзиратели към наши гурбетчии във Франция и Испания: „Вдигайте си еб*ните г*зове!"

  • 30 юни 2015 06:57

  • 11615
  • 13
Български надзиратели към наши гурбетчии във Франция и Испания: „Вдигайте си еб*ните г*зове!"
©

Робски труд и почти постоянни обиди.

Това представлява един работен ден за нашенки, захванали се със земеделска работа зад граница, пише 24rodopi.com. Ставката от 9 евро на час пък се редуцира на 7 заради задължителното плащане от страна на работниците за „услугата" да бъдат… закарани с бус до оранжериите. „Вдигайте си еб*ните г*зове и се махайте!", пък чуват най-редовно гурбетчийки от Родопите в оранжериите от т.нар. „отговорници", които трябва да съблюдават как се върши работата, разказаха жени и мъже от Кърджали, Кирково, Неделино и Златоград, върнали се преждевременно от гурбет от плантациите с ягоди във Франция и Испания.

„Работихме по 9-10 часа на ден. Нормата е 4 касети на час. Всяка от тях тежи по 6 килограма. Над 200 кг бере всяка жена за ден. В оранжериите едва се диша, имаше жени, които припадаха. Нямахме право да говорим, оглеждаха ни ръцете дали не са изцапани с червено-това означава, че сме повредили ягода и направо може да те изгонят. Много жени не издържаха и си тръгнаха преди да свърши брането. Удържаха ни от парите заради това, че ни карат с бусове до оранжериите и до магазина, за да пазаруваме. Постоянно ни повтаряха да не разговаряме с никого, дори да знаем езика. По никакъв повод да не говорим с полицаи и да обясняваме къде сме настанени и с какво се занимаваме", разказаха родопчанки. Те твърдят, че проблеми с работодателите са нямали, дертовете им обаче идвали най-често от „надзирателите".

Те са заминали с посредничеството на фирма. Там са работили за местни земеделци. Всички „надзиратели" обаче са били от България. „Държаха се грубо, все едно сме в концлагер. Ако някой посмее да се възпротиви за нещо обикновено, му посочват пътя към дома", допълват гурбетчийките.

Припомняме, че жена от доспатското село Црънча почина докато е на работа в Гърция. 52-годишната жена заминала, за да бере чушки в южната ни съседка. След поредния работен ден, вечеряла с останалите жени, легнала рано и… повече не се събудила. Аутопсията установила, че жената е получила инфаркт. Мъжът й трябвало да плати всички разходи по транспортирането на тялото в размер на 8 хил.лв. Въпреки финансовата помощ на Общинския съвет в Доспат, всички спестявания от гурбета на семейството отишли, за да може родопчанката да бъде погребана у дома.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11615 13

Коментари 13

Добави коментар
Аврам бакалина

2015.07.14 | 02:08

13
Това си и заслужават МРЪСНИТЕ ПОМАЦИ. Те са гадни копилета където и да са. Само в Америка са важни заради перачницата на пари на ДПС от двама прости братя Вълневи. Всички ФЕРЕДЖЕТА от Доспат са се изнесли там в Америка.
stela

2015.07.02 | 13:35

2
kakvito hte da sa hora sa ne kucheta
Вили

2015.07.10 | 12:37

11
Към Аврам- Драги ми господине, не помаците са мръсни копелета, а вие и относно братята Вълневи само можеш да им миеш краката и да пиеш водата, ясно ли ти е? Смея да кажа , че там няма фереджета, а всички са работещи и успели хора, а такива като теб само плюят по форумите и нищо не става от тях. Братята Вълневи са две успели момчета, които с много труд са стигнали до тук и продължават да се трудят и да помагат на хората. Работещите хора успяват навсякъде, а такива като теб ще си умрат, като кучета без история и никога няма да стигнете и малките пръсти на така наречените от теб помаци.
Не го слушай...

2015.07.10 | 12:38

12
Помаците са едни от най- работните хора, които познавам... Имам много колеги от тях и не малко са ми приятели. Работил съм в екип от 7 човека, от които аз и едно момче от Враца не бяхме помаци... Страхотни момчета, станахме добри приятели и бяхме най-добрия и най- доходоносен екип, направо машини. Относно отношението, навсякъде е така. Супервайзърите винаги са гадове... свестните рядко оцеляват на такива длъжности, защото на шефовете им трябват хора да юркат останалите. А когато се издънят нещо и ги понижат и трябва да бачкат заедно с теб започват да ти се мазнят, все едно до вчера не са ти вдигали кръвното постоянно...
хаха

2015.07.04 | 01:34

10
българите на сапун за нищо не става този народ освен за сапун ...............така ееееееее дойде време разделно.българина да издевателства над българина дребни душици продали се за шепа монети.смейте се на гърците да видим българите каква участ ни очаква дори циганите имат повече достоинство циганин на циганина око не вади бг буклуци

2015.07.02 | 13:36

6
Ти къв си бе боклук?

2015.07.02 | 13:36

5
Да те направим и теб на сапунче или ти не си българин?
До Аврам Бакалина

2015.07.03 | 13:11

9
Мръсен копелдак такъв. И аз съм помак и никога не съм се срамувал да казвам, че съм такъв, защото цял живот съм изкарвал парите си с много труд и пот- и като губертчия и тук в България. Но да кажеш, че сме мръсни копелета, това си го заври в задния двор. Такива като теб \"националисти\" , сте срам за България. Плюя на човещината ти.
LILI

2015.07.03 | 13:11

8
prestanete da se obijdate ,kakvito i da sme po narodnost , vse pak sme hora .neka pone zapazim dostoinstvoto si ,uvajenieto si ,i neka vseki raboti kydeto iska i moje , .vseki izbira sam putq si .
XXL

2015.07.03 | 00:37

7
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КАЗВАМ ЧЕ НЯМА БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ А САМО РОБОВЛАДЕЛЦИ
Вяра

2015.07.02 | 13:35

4
Робство. Все пак би трябвало да са подсъдни.
надежда

2015.07.02 | 13:35

3
и все пак е на месен български гъзолизец

2015.07.01 | 22:14

1
България е на същата географска ширина като Испания и Франция, защо не произвеждат тук ягоди и да си ги берат и продават, има достатъчно пустеещи земи.

Добави коментар

Водещи новини