Убитият на АМ "Струма" защитавал колега от ножа на Ембака

  • 30 юни 2015 06:23

  • 3733
  • 2
Убитият на АМ "Струма" защитавал колега от ножа на Ембака
© Булфото

Николай Чивиев, който почина след удар в главата с камък, не е посегнал на убиеца си, за да се защити, защото заедно с него е била жена му, казаха близки до убития с камък на магистрала “Струма”.

Той е служил 17 г. във Френския чуждестранен легион, бил е добре трениран и с желязна психика. “Версията, че Николай е разбил предното стъкло на колата на убиеца си Емил Първанов-Ембака, не е вярна. Ако той беше тръгнал да разбива нещо, щеше да се нахвърли върху човека, но не го е направил”, казва съсобственикът на фирмата-строител на лот 4 от “Струма” Методи Бачев. Той е и братовчед на Чивиев.

Трагедията се разигра в петък следобед на участъка в строеж край разклона за село Левуново. Николай Чивиев подал стоп палка на черен “Сеат” да не минава по трасето, но шофьорът продължил. Сред стотина метра охранителят настигнал колата и между него и мъжа зад волана Емил Първанов започнала разправия. За първи път Методи Бачев споделя, че убитият Чивиев всъщност е защитавал своя колега Ботьо, с когото засекли Ембака. “Работници ми казаха, че Ембака е тръгнал с нож към Ботьо и Ники Ботьо е вървял по-напред. Имало е опасност той да бъде намушкан, но Ники е застанал между него и нападателя, защото е искал да предпази колегата си. Ако Ники не бе защитил колегата си, сега сигурно Ботьо щеше да е мъртъв”, допълни той, пише в. 24 часа.

Точно по това време Чивиев му се обадил по телефона и се оплакал, че шофьор го заплашва с нож. “Попита ме какво да прави. Аз му казах: “Нищо не прави, чакай ме, идвам!”. Няма да си простя, че му дадох този съвет. В същото време пък си мисля, че на ден има по 15 такива случки”, продължи Бачев. Чивиев и Ембака се скарали жестоко пред очите на десетина строители. Емил грабнал камък и ударил в главата Чивиев. На път за болницата пострадалият починал.

След това Ембака изчезна и бе обявен за издирване. Пети ден няма следа от него. Дългогодишният му адвокат Росен Недин каза, че се надява клиентът му сам да се предаде в полицията. Той дори го посъветвал да направи това веднага след случката. Недин нямал обяснение защо клиентът му досега не го е направил. “След първия и единствен разговор с Емил в петък следобед повече нямам връзка с него. Нямам и информация дали доброволно не е отишъл в някое полицейско управление”, заяви адвокатът.

От полицията в Благоевград отказаха информация заради воденото досъдебно производство. В събота се появиха слухове, че полицията е засякла Ембака да тича в парка на Сандански. Преглеждат се всички камери в района, както и такива по главния път за София и входовете на столицата. Полицейски постове от цивилни са поставени пред дома на родителите му в Сандански и пред къщата му в Лешница. Появиха се и съмнения, че може да е преминал в Гърция през “зелената граница”.

Жената на Ембака бе в ареста за 24 часа и после освободена. Още е в шок от случилото се и отказва да разговаря с журналисти. Версиите какво точно се е случило във фаталния петък се разминават. Според адвокат Недин Ембака се е афектирал от грубото държане на Чивиев, който счупил предното стъкло на колата му. Съпругата му Десислава Първанова получила порезни рани по ръцете от натрошените стъкла. Това вбесило мъжа ѝ и той слязъл да се разправя.

Адвокат Недин още веднъж припомни, че и други местни хора нарушавали забраната и преминавали през затворения участък, затова и Ембака тръгнал по трасето за по-напряко. Според шефа на загиналия работник обаче Николай не е носил бухалка, а само стоп палка, с която не би могъл да счупи стъклото. “Питат ме защо Николай не се е защитил, след като е трениран боец, но аз го познавам и знам, че е човек на честта. Никога не би посегнал безпричинно да нарани някого, още повече - пред очите на жена . Той е силен мъж, но не би скочил на такъв наглец”, допълни Методи Бачев.

В понеделник всички колеги на загиналия продължаваха да работят на 15-километровия участък от магистрала “Струма” между Сандански и Кулата. Вече са положени 70 хиляди тона асфалт, работи се 24 часа в денонощието, за да бъде открит лотът на 1 август т.г. Въпреки стреса от трагедията в петък всички работници бяха на обекта. “Ние сме тук, за да строим, не сме на война и жалко, че така нелепо си отиде един прекрасен колега и приятел”, допълни шефът на строителната фирма.

Той се зарича отсега нататък, когато започват някъде строителен обект, първо да разпита в района за всички мутри. “Ще им наслагам снимките по табла, за да знаят моите работници от кого да се пазят. За съжаление, държавата ни е такава - някои се чувстват безнаказани и когато извършат по-дребни престъпления, без да получат заслуженото, накрая се стига до убийство”, ядосва се строителният бос.

Казва, че няма как на обекта да дежурят полицаи. “Имаме създадена организация на движението, хората ми са със сигнални жилетки, има знаци и нормалните граждани трябва да се съобразяват. Надявам се, ако държавата не може да се справи с убиеца, оня отгоре да го накаже”, каза Бачев. Пред БТВ Николай разказа интересни случки от живота на приятеля си Николай Чивиев: “Той е побелял за 72 часа, когато е бил в плен. Това се е случило по времето във Френския легион и е бил на мисия. Бил е в плен 72 часа, разпъвали са го на кръст. Той ми сподели, че тогава е побелял за трите дни. Бачев сподели и друга история: “В Африка са имали мисия срещу изнасилвач. Издирвали са го няколко дни. При тази мисия Николай е бил тежко ранен.”

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3733 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.01 | 13:35

2
Тезата че не е отвърнал на нападателя си заради това че жена му била там малко куца... според мен би трябвало да е точно обратното.
?

2015.07.01 | 12:05

1
и каква е логиката да се случи точно обратното?

Добави коментар

Водещи новини