В Стара Загора конфискуваха 20 сухоземни костенурки

  • 29 юни 2015 18:22

  • 2080
  • 2
В Стара Загора конфискуваха 20 сухоземни костенурки
© РИОСВ Стара Загора

РИОСВ в Стара Загора конфискува 20 сухоземни костенурки от частен дом в Сливен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Проверката, извършена съвместно с представители на община Сливен, Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция по горите в Сливен, по сигнал до "зеления" телефон на РИОСВ - Стара Загора, е установила, че в частен дом се отглеждат 20 сухоземни шипоопашати и шипобедрени костенурки.

Животните са конфискувани в полза на държавата.

Десетте, които са били в добро състояние, са върнати на свобода в естествената им среда. Другите, при които се е установило, че са дехидратирани, са били изпратени в Спасителния център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър.

Двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, са защитени видове по Закона за биологичното разнообразие. При тях са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места. За нарушаване на тези изисквания на ЗБР е предвидена глоба до 5000 лв. за физически, и до 10 000 лв. - за юридически лица.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2080 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Грацданин

2016.03.28 | 19:31

2
Ако знаеш само-колко са вкусниии :)
Karo

2015.12.09 | 17:13

1
Те не са отглеждани за нито едно от горе изброените. Щал е да ги яде ''ГРАЖДАНИНА''.

Добави коментар

Водещи новини