Агроекологичните земеделци алармират за нерегламентирано пренасочване на европари

  • 29 юни 2015 14:58

  • 1774
  • 1
Агроекологичните земеделци алармират за нерегламентирано пренасочване на европари
© Getty Images/Guliver

Пари от програма на Европейската комисия, предназначени за мярка "Агроекология и климат" нерегламентирано се източват и пренасочват към зърнопроизводителите. Това става чрез разпоредбите на наредба 7 от февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 "Агроекология и климат" с направление "Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение" от Програмата за развитие на селските райони. Твърдението е на Пламен Драгнев, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

На пресконференция днес Драгнев обясни схемата, която позволява източването на над 120 млн. евро от европейското финансиране по това направление под формата на компенсаторно плащане за наложени вреди. Единственото условие е площите да попадат в наредбата и минимум 50 на сто от тях да са засети със зърнено-житни култури, което е изискване агроеколозите определиха като елементарно и абсолютно заобиколимо.

Размерът на субсидията за това направление за целия програмен период от 2014 до 2020 г. е 220 млн. евро. Определената ставка от 17 лв. на декар за общо 2,5 млн. заявени по настоящата кампания площи единствено и само на зърнопроизводители прави около 212, 5 млн. лева и на практика с усвояването на тези пари кампанията по мярка 10 се изчерпва, коментира Драгнев. Той каза, че над 900 зърнопроизводители са кандидатствали по мярката, а емисари на консултантски фирми са ги убеждавали срещу комисионна да сключват договори. Парите се дават "на калпак", без никакви допълнителни задължения от страна на производителите и това ни поставя в риск да бъдем санкционирани от ЕК. Освен това заложените в таблицата на МЗХ площи за кандидатстване по това направление са 140 хил. дка, а практиката е, че са 2,5 млн. дка. "Разминаването от няколко десетки пъти в цифрите едва ли се дължи на грешен анализ, а е по-скоро манипулация", коментира Драгнев.

По думите му загубата на тези средства изцяло ще бъде за сметка на държавния бюджет, а ЕК на практика е подведена от нашата държава и въпрос на време е тя да санкционира тези плащания. "Не сме съгласни с това България да се превърне в "държава на гъските", рискувайки да загубим европейски пари от ПРСР и оставим без подпомагане дейности като опазване на местните породи животни и сортове растения", каза още Пламен Драгнев. От Асоциацията на агроекологичните земеделски производители апелират Министерството на земеделието и храните да спре въпросното направление към мярка 10 "Агроекология и климат" и раздаването на пари по него. Те казаха още, че предстои да излязат със съвместно становище с браншовите организации на животновъдите и другите засегнати производители, което да представят в МЗХ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Райна

2015.06.29 | 15:22

1
Интересът клати феса на любовниците на Грудев.

Добави коментар

Водещи новини