Бизнесът: Кризата в Гърция безспорно ще засегне България

  • 29 юни 2015 14:27

  • 1929
  • 1
Бизнесът: Кризата в Гърция безспорно ще засегне България
©

Кризата в Гърция безспорно ще засегне България, коментира за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и Васил Велев изразиха общото си мнение, че от ситуацията в южната ни съседка е възможно да пострада българският износ.

Данев напомни, че едно от основните пера в него е металургичната продукция. Все още сме в началото на евентуална криза и по тази причина засега няма отказали се от почивката у нас гърци, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той обаче посочи, че при очакваното намаляване на плащанията в гръцката администрация и на пенсионерите, които са част от почиващите у нас, занапред може да има намаляване на пътуванията не само към България. Всякакво оскъпяване на продукцията се отразява негативно върху туризма, коментира Драганов евентуално увеличаване на туристическия данък в Гърция като антикризисна мярка.

Затрудненията с разплащането чрез банки, както чрез кредитни карти, така и директните плащания на туроператори по отношение на предоставяне на туристически услуги от доставчици, които са на територията на Гърция, също влияе неблагоприятно на туризма.

Съветът: "Носете повече пари", заради ограничението на банковите услуги в Гърция, е неправилен като цяло, защото досега учихме туристите да използват кредитни карти и травъл чекове, и да не носят в себе си пари в брой, за да не стават лесна мишена за престъпния свят, заяви Драганов. Според него това затруднява както туристите, така и туроператори, които трябва да се разплащат единствено по банков път с гръцките си контрагенти. Въпреки това обаче не се наблюдава отлив на български туристи, които са избрали почивка в Гърция, каза Драганов. Българските туристи по принцип летуват в Северна Гърция, те традиционно носят пари в брой, защото са информирани, че гръцките ресторанти и хотели не приемат кредитни карти, коментира Драганов.

В Гърция разплащането е с "бакалски сметки", ала "Балкантурист" от 70-те години и по тази причина за българите, които традиционно носят малки суми и отиват на краткосрочни почивки, няма да има затруднения. По думите му както заради ситуацията в Гърция, така и в Северна Африка, сега се отчита увеличен интерес от европейски туроператори към нови пазари, включително и в България. Това според експерта ще помогне за подобряването на параметъра "средна заетост" на легловата база в България. От друга страна след поевтиняването на еврото и след тази нощ българският туристически продукт става още по-конкурентоспособен, защото страната ни става по-изгодна за всички дестинации, които плащат в долари, английски лири, швейцарски франкове, японски йени и други валути. Това са и голяма част от извън европейските ни туристически пазари, допълни Драганов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отбеляза, че Гърция е петият ни търговски партньор по размер на търговията и износа от България. Безспорно намаляването на възможностите на гръцката икономика ще се отрази и върху страната ни в негативен план, допълни той. По думите му бизнесът няма причини за голям оптимизъм и затова е необходимо да се предвидят съответните мерки. Възможно е да пострадат пера на износа като метали, ел. енергия, облекло и текстил, дървообработване, метални изделия и други. Възможностите за работа на български граждани в Гърция също ще бъдат редуцирани. Заради ограничението на банковите услуги в Гърция изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев акцентира и върху това, че все още не е известно българските банки, които са с гръцки произход, дали ще могат да оперират, защото основните им операции минават през Гърция. Това би довело до блокиране на голяма част от износа.

Според Велев предложението на гръцката страна за данък върху транзакциите от България към Гърция, който влиза в сила наесен, допълнително ще затрудни българския износ и ще стопира възможностите за изнасяне на производства у нас. Един от изпреварващите ходове на българската държава би трябвало да е настояване за отмяна на това законодателство, което налага допълнително данъчно облагане на стоки, внасяни не само от България, но и от още няколко страни, защото то противоречи на всички европейски норми, допълни Божидар Данев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bety boop

2015.07.07 | 13:11

1
ne razbiram kak 6te vliza v sila tozi danak naesen,sled kato protivore4i na vsi4ki evropeiski normi

Добави коментар

Водещи новини