Следят въздуха край Капитан Димитриево заради запаленото сметище

  • 29 юни 2015 11:49

  • 779
  • 0
Следят въздуха край Капитан Димитриево заради запаленото сметище
©

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик организира двумесечен мониторинг на замърсеността на въздуха в района на село Капитан Димитриево, което е в непосредствена близост до градското сметище, съобщи БНР.

Чрез мобилна автоматична станция замерването на чистотата на атмосферния въздух ще започне от първия ден на месец юли и ще продължи до 31 август. Мярката е предприета заради честите запалвания на сметището, които обгазяват Капитан Димитриево, а честите димни завеси са предпоставка и за пътни инциденти по трасето Пазарджик - Пещера.

Вече са установени циганите, които се препитават от депото и с дейността си предизвикват пожари. Здравни медиатори от Пазарджик и Пещера ще обясняват на ромското население в Капитан Димитриево, Главиница и Алеко Константиново за вредата от това и най-вече за децата им, които израстват на сметището.

За предотвратяване на запалванията през летния сезон е осигурена 24-часова охрана, която да не допуска външни лица в работната зона на депото. Осигурена е и водоноска с денонощен режим на работа.

Преди седмица кметът на Капитан Димитриево Иван Златинов алармира, че отпадъците са достигнали до пътя към Пещера. Районът около трасето вече е почистен, но според специалистите депото отдавна е с изчерпан капацитет.

Трайното решение на проблема е изграждането на ново сметище.

Последвайте канала на

779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини