Гръцки журналист: Тройката искаше да свали Алексис Ципрас

  • 29 юни 2015 10:32

  • 4212
  • 9
Гръцки журналист: Тройката искаше да свали Алексис Ципрас
© gettyimages

Целта на Тройката (Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) по време на преговорите с Атина е била да свали гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли от власт и да го смени с Антонис СамарасАнтонис Самарас Антонис Самарас - гръцки политик и икономист. Премиер от 19 юни 2012 г. Самарас е роден на 23 май 1951, предаде РИА Новости.

В интервю пред руската агенция издателят и главен редактор на в. Атински куриер Теодор Игнатиадис заявява, че представителите на Тройката са искали да да предизвикат икономически и политически хаос в страната, да свалят лявото правителството на СИРИЗА и да върнат на власт консерваторите на бившия министър-председател Самарас. Според журналиста обаче планът не е успял, защото сегашният ръководител на кабинета в Атина има ясна визия за съделата на страната си и предприема конкретни мерки. Решението на Самарас за предсрочните избори в началото на 2015 г. е било съгласувано с Тройката, която тогава удължи срока на програмата за финансова помощ с два месеца. Планът на кредиторите бе да издигнат левите политици на власт, да ги задържат няколко месеца, а после чрез икономически и политически натиск да отстрани СИРИЗА и подобните й формации завинаги от властта.

Кредиторите обаче не взели предвид няколко фактора. Сред тях са желанието на Ципрас да говори директно с народа, експертите в неговото правителство и дипломатическите традиции на Гърция. В Тройката подцениха, че ние имаме добри отношения с Русия, Китай и Катар. "По света има филелини, но няма хора, които да обичат Португалия или Малта", заяви гъркът. "Ние не сме като някои страни, идва посланик и ни казва да се откажем от "Южен поток" и на следващия ден ние излизаме от проекта.

"Гърция най-вероятно ще избере трънливия път към независимостта, вместо да се подчини на диктата", категоричен бе Игнатиадис.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4212 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
FM

2015.07.14 | 10:58

9
Браво на Гърците. Там работят за народа си.

2015.07.14 | 10:58

8
Гърция я управлява неподкупен , умен , смел мъж , патриот като ЦИПРАС ! У нас продажен предател , прост крадец и лъжец кото ТИКВАТА ! Само ВОЛЕН СИДЕРОВ !
леля ти

2015.07.14 | 02:55

7
Някои страни,които визира гръцкият журналист са такива,като България.Дойдат гринговците,наложат им малоумните си решения и НИЕ клякаме.Не искам такива управници,а като Ципрас,Орбан,пък ако щете и Ердоган.Гърция ще успее да се отърси от колонизаторите!!!
грък

2015.07.13 | 17:33

3
Няма да разрешат на Гърция да въведе драхмата, защото няма вече да могат да и се налагат.
С. Николов

2015.07.14 | 02:55

6
И какво представлява Гърция та трябва някой да и се налага. Смешници 10 милиона цървула колкото един голям европейски град. Смях.
поп Грую

2015.07.14 | 02:54

5
Вече 8 хиляди години - от Неолитната революция и разделеинието на труда - социумът е изграден на идеята за еквивалентна размяна. Сиреч основата на цивилизацията е плащането на дълговете. Ерго, Ципрас и сие унищожават закона, на който се крепи съвременното човешко общежитие. Само малоумници, заслепени от идеята да вземат без да дават, могат да му вЕрват. Горко им!
Сократ

2015.07.13 | 17:32

2
Като не искат "колонизатори" да излизат от Евросъюза и да прегърнат "светлото бъдеще". Трябва да обаче да са наясно, че без да си скъсат д-тата от работа и без да махнат социалните облаги (пенсии, отпуски, чиновници) няма да ги бъде. Освен това вече никой няма да им даде пари да започнат наново. Приятно харакири...тоест референдум.
Брей,

2015.07.14 | 02:54

4
Много мераклии за светло комунистическо бъдеще т.е. поклонници на политическото камикадзе, Ципрас, има в този сайт. Иска им се безплатен транспорт за начало, после, безплатно здравеопазване, високи пенсии и заплати, ама ако може да не учим, и прости да си стоим и колкото може по- малко да работим. Да, ама не става така. До едно време може да се живее на чужд гръб, ама идва ден да се плаща сметката. Та, да не ни гледат с високомерие тези гърци и д а не ни се присмиват, че почтено спазваме правилата на ЕС. То, нямат срам тези гърци! Хем, цуцат милиарди от ЕС, а и искат и да водят политика, все едно не са от ЕС. Хайде марш от ЕС, Ципрас и сие!

2015.07.13 | 17:31

1
И ние си бяхме избрали един комсомолец - лицето Жан и всички видяха до къде ни докара - гърците трябваше да се поучат от грешките ни, а не да ги повтарят.

Добави коментар

Водещи новини