От 1 юли още 64 хил. души започват работа по морето

  • 28 юни 2015 09:51

  • 1803
  • 2
От 1 юли още 64 хил. души започват работа по морето
©

Със старта на летния сезон се традиционно се увеличава и сезонната заетост по Черноморието. От 1 юли броят на наетите по курорти ни ще се увеличи с 64 000 души. Това показват данните за официално наетите през бюрата по труда.

Инспекторите по труда тръгват на традиционните си проверки по морето за работници на черно. Бъдете внимателни за своите права при започване на работа, предупреждават по този повод от Главната инспекция по труда (ГИТ). За да имат гаранция за трудовите и осигурителните си права, сезонните работници трябва да изискат от работодателя някои основни документи, преди да започнат да полагат труд. Това са екземпляр от сключен трудов договор, подписан и от двете страни, както и копие от уведомлението, с което той се регистрира в НАП.

Ако липсва регистрация в НАП, това дава възможност на работодателя да не внася данъци и осигурителни вноски върху платените надници. Без трудов договор пък работникът после не може да претендира за неизплатени възнаграждения.

Основните нарушения, за които сезонните работници се обръщат към инспекцията по труда, са неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения, липса на допълнително възнаграждение за положен извънреден труд и работа на пълен работен ден при сключен договор за непълен работен ден.

Ако сигналите за тези нарушения се подават, когато трудовите правоотношения са прекратени, правомощията на инспекторите са силно ограничени, предупреждават от ГИТ.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1803 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2015.06.29 | 16:45

2
ГРОБ превърнаха българина в слугиня.
Верно е !

2015.06.29 | 16:45

1
От вчера обикалям по бардаците в софето и нема кьорава парантия ! Всичко избегало по морето в едно с педеругите ?

Добави коментар

Водещи новини