Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при венерически болести

  • 25 юни 2015 14:49

  • 3111
  • 1
Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при венерически болести
©

Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при наличието на предавани по полов път болести, предаде "Дейли мейл", цитирано от БТА.

Макар и все още концептуални, именно такива кондоми са изобретили трима тийнейджъри от Лондон, с които са спечелили първа награда за полезен за здравето продукт на наградите „Тийн Тек 2015“ за иновативни разработки.

Презервативите, наречени S.T.EYE., разполагат с вграден слой от молекули, които светят, когато влязат в съприкосновение с бактерии и вируси, свързани с най-разпространените предавани по полов път болести. Още по-интересното в разработката е, че кондомите променят цвета си в зависимост от това каква инфекция са открили. Светлинният индикатор показва зелено при наличието на хламидия, жълто при генитален херпес, пурпурно при генитални брадавици и синьо при сифилис.

Тримата млади изобретатели ще получат наградата си на церемония в Бъкингамския дворец по-късно през годината. 14-годишният Дааниаал Али, който е един от тримата изобретатели на променящите цвета си презервативи, споделя, че се надява с тях хората да са по-запознати с предаваните по полов път заболявания и бързо да решат да потърсят лечение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3111 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.30 | 18:29

1
Излиза надпис Честито вече сте горд собственик на СПИН и пее Енрике Иглесиас

Добави коментар

Водещи новини